torsdag 16 juli 2015

Vad vet du om Vingåker?

  Vi lämnar Töreboda och åker in i de västra delarna av Södermanland. Från Vingåker härstammar förre statsministern Göran Persson, men det är inte hans texter som jag lyfter fram. En annan politisk skribent, Göran Greider (f. 1959) har också växt upp i kommunen.

Vingåkers kommun
8896 invånare (2015)

  Vingåker har en lång tradition inom textilbranschen, och fortfarande återfinns Vingåkers största företag inom denna bransch. 
  Många besökare kommer till orten för att fynda i Vingåkers Factory Outlet, som är Sveriges största outlet för märkeskläder. Den startades 1997 av Bosse Ljungström och Richard Ericson och är en äkta fabriksförsäljning. Verksamheten omfattar i dag över 6000 kvadratmeter handelsyta och över 1 miljon klädesplagg.

  Klädjakten kan kombineras med ett kulturbesök på Säfstaholms slott för att studera konst. Under 1800-talet fanns här Sveriges största privata konstsamling. Den var Gustav Trolle Bondes livsverk.

***

  Författaren och samhällsdebattören Göran Greider växte upp i ett arbetarhem i Vingåker. Fadern arbetade bl.a. som sjöman och modern var sömmerska inom konfektionsindustrin. Efter gymnasiet arbetade Göran Greider en tid på SKF. Han hade också en kort karriär som dansbandsmusiker. Han flyttade därefter till Stockholm och bedrev universitetsstudier med fil.kand. 1988. 

  I mars 1999 utsågs han till ny chefredaktör på Dala-Demokraten, en post han sedan dess varit trogen.
  Göran Greider debuterade 1981 med diktsamlingen "Vid fönstret slår ensamheten ut". Han har därefter publicerat drygt en handfull diktsamlingar. Greider skriver gärna längre berättande dikter, de flesta klart politiska och samhällsorienterade. Han skriver också "brukspoesi", dvs. dikter ämnade för speciella tillfällen. Källa: Alex författarlexikon

  Jag har läst hans två senaste diktsamlingar och valt ut tre alster. Med tanke på uppväxten är följande semesterbetraktelse intressant.

Fabriksmänniskan, av Göran Greider
(ur Katterna kommer in från mörkret. Stockholm : Bonnier, 2009.)

Jag kände fabrikslivets
skugga falla
över hela min barndom.
När semestern kom
uppförde sig farsan som en fånge
som äntligen
gått på permission.

Och min mor?
Hon flög.
Hon flög lågt, men hon flög!
Bara hennes ungar var
väl litet rådvilla i den här nya känslan,
i de ljumma vindarna från havet,
den ändlösa sommaren.

***

  Det står klart när man läser hans lyrik att formen är inget som prioriteras. Den senaste boken "Och dagarna är som små sekler" består av tre längre diktsviter där texterna blir som tågresor med längre eller kortare stopp. Följande innehåller en reflektion till dåtiden.

(Ur "Och dagarna är som små sekler", av Göran Greider. Stockholm : Bonnier, 2012.)

Den äldre mannen som brukar ta hand
om rosorna längs husväggen
syns ibland
under kökslampan
lutad över tidningen.
Han kör ut fisk till olika butiker.
Hans skåpbil står med bakdörrarna öppna
hela nätter ibland
för att vädra ut fisklukten.
Tänker om honom att han liksom hör
ihop med min fars försvunna värld:
småfixarna, alla de udda, de som drar
sig fram men också
ägnar sig åt att vårda
rosorna utanför huset.

***

  Jag gillar nog hans korta dikter bäst, de som nästan upplevs vara aforismer. Det finns fler fina sådana i Katterna kommer in från mörkret.

Hem, av Göran Greider
(ur Katterna kommer in från mörkret. Stockholm : Bonnier, 2009.)

Kom hem till sömn och tystnad.
Tassade för att inte väcka de sovande

eller röra till deras drömmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar