Älvkarleby kommun 9217 invånare (2015) |
Även i Älvkarlebys kommunvapen syns det tydligt vad som kännetecknar kommunen. Här stod en gång sportfiskets vagga i början på 1900-talet och laxfisket har alltid haft en viktig roll i Älvkarleby. Det har ofta stridits om rätten till de stora laxarna. Fisket bedrivs på en kort sträcka nedanför Älvkarlebyfallen.
Vid fallen hittar man också Vattenfalls kraftverk. Det ligger cirka 8 kilometer från Dalälvens mynning.
Sen har vi då Stig Dagerman (1923-1954), författaren, redaktören och journalisten, som föddes i Älvkarleby. Dagerman-rummet är öppet för alla och ligger i Hantverkshuset på Laxön. Rummet är möblerat i 40-talsstil. Här finns Stig Dagermans skrivbord och skrivmaskin, men också detaljer som skänkts av hans släkt och vänner.
***
Stig Dagerman växte upp på farföräldrarnas gård. Tonåren tillbringade han med fadern, som var bergsprängare, i Stockholm. Han tog studentexamen 1942. Därefter bedrev han sporadiska studier i konst- och litteraturhistoria vid Stockholms högskola. Politiskt engagerad publicerade han sin första artikel i Storm 1941, där han senare blev både redaktör och ansvarig utgivare. Därefter knöts han till tidningen Arbetaren, där han var kulturredaktör 1944-45. Han gjorde skönlitterär debut 1945 och året efter mottog han Svenska Dagbladets litteraturpris. Källa: Alex författarlexikon
Snacka om kometkarriär. Nästa stycke om hans debutroman "Ormen" är hämtad från Litteraturbanken.
"Debuten kom med romanen Ormen (1945); ett omedelbart och uppmärksammat genombrott. Bokens två delar utspelar sig båda under beredskapstiden och knyts därtill samman av den intensiva gestaltning och diskussion av skuld, ångest och fruktan, som är berättelsernas grundstenar. Utmaningen, för den frihetssökande människan, är, tycks författaren vilja säga, att våga möta sina rädslor och sin skuld, att inte skyla över dessa med förströelser, mystik eller andra distraktioner som vänder blicken bort från livets mörker och vånda. Friheten finns i insikten och bör eftersträvas, oavsett personlig, själslig kostnad."
Redan 1943 hade Dagerman börjat publicera sin berömda dagsvers, "Dagsedlar", i tidningen Arbetaren. Genom samhällskritisk satir avhandlade han dagsaktuella frågor från stora och lilla världen. Över 1 300 dagsverser tillkom under perioden 1943-54. Jag har valt ut tre stycken.
Hemlös,av Stig Dagerman
(Först publicerad 27/9 1946. Ur "Dagsedlar". Stockholm : Norstedt, 1983.)
Ang. Militärmyndigheterna har vägrat att ställa de tomma kasernernas sängar till förfogande för Stockholms många hemlösa.
Septembers nätter är kalla.
Regnet vässar sin nål.
Slunga över oss alla
köldrymd ditt blänkande stål.
För köld är vår levnad benägen
Den hemlöses gata är svart
Stjärnorna sägs visa vägen.
Ja tack, lille broder, men vart?
Vart driver Björnen sin bana?
Vart finner en hemlös sitt värn?
Stjärnljuset breder sin fana
över vår tomma kasern
Låt, rymd, dina isnålar dugga
. men kanske har världen ett hopp.
En vedstapel öppnar sin skugga
åt en ensam frysande kropp.
***
Bytesdag, av Stig Dagerman
(Först publicerad 28/12 1951. Ur "Dagsedlar". Stockholm : Norstedt, 1983.)
Ang. Så är det åter dags att byta allt som skänktes fel på den stora givardagen.
Det är tid för byten och ånger,
ty så är det ordnat, min son,
att den som fick korta kalsonger
hade önskat en lång grammofon.
Vad vet man vad andra behöver?
Vad vet man om önskningars liv?
Byt hjärter mot spader och klöver
och byt din trumpet mot en kniv.
Byt, broder, din dagliga smärta
mot en som är mindre trång,
och du som skänktes ett hjärta
- pass på och byt mot en tång!
***
Liten måndagströst, av Stig Dagerman
(Först publicerad 8/2 1954. Ur "Dagsedlar". Stockholm : Norstedt, 1983.)
En hel sekund i livet
är mången broder fri.
En namnlös fågel stryker
hans panna tätt förbi.
En tanke exploderar
som ett fyrverkeri:
Vårt läge är kanhända
inte hopplöst – bara vi.
***
I morgon fredag reser er redaktör till Skåne, och sedan vidare till Helsingör under lördagen. Jag ska spela schack i Danmark under nio dagar, men hoppas ändå kunna leverera blogginlägg. Dessa kommer ibland att ha dansk anknytning.
Redan på söndag ägnas det tjugonde avsnittet av Tria Carmina åt min favoritdanska, Pia Tafdrup.
I nästa vecka byter bloggen ut några rubriker.
Bland annat kommer jag att ta upp heta bokrariteter på onsdagarna.
Musikinstrumenten ersätts av ballader på fredagarna, och istället för Tria Carmina blir det "Poeten och översättaren", på söndagarna.
Under tio lördagar kommer jag dessutom titta närmare (inte nödvändigtvis recensera) på tio moderna verk, som merparten av er aldrig kommer att stöta på - varken i bokhandeln eller på närmsta bibliotek.
Oj, jag höll på att glömma PSTC. I övermorgon redovisas resultatet från "Andra chansen". I vecka 32 eller 33 presenteras finalfältet, samtidigt som jag jagar en jury inför finalbedömningen. Den spännande upplösningen kommer i vecka 35, om allt klaffar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar