lördag 18 juli 2015

Harpan flätar samman musikepokerna

  Även den här veckan blir det lördagskonsert. Det kommer inte ske ofta att jag ger er enbart instrumental musik, eftersom bloggen är tänkt för poesi och sångtexter. Men jag har också framfört förut att jag anser att det finns musikalisk poesi. En behaglig sådan står harpan för. Detta blir mitt näst sista inlägg i serien om musikinstrument. Vi rockar ut serien nästa fredag.

Elizabeth Hainen
Philadelphia Orchestra

  Elizabeth Hainen har varit harpist i Philadelphia Orchestra i över tjugo år. Hon har på senare år varit med i olika projekt som främjar den klassiska musiken i lite annorlunda sammanhang. I videoklippet kan ni följa hela hennes konsert i Live Connection. Hon spelar bland annat musik av Debussy och Caplet.


  Harpa är ett stränginstrument som har funnits sedan antika tider, som spelas genom att knäppas, vanligen med båda händerna. En harpa består, liksom lyran och besläktade instrument, av en ram, där en sida utgörs av instrumentkroppen, och genom vilken strängarna är spända. Skillnaden är att på harpan går strängarna rätt ut från instrumentkroppen, medan de på lyratypen löper över instrumentkroppen som på en fiol eller gitarr.

  Den moderna dubbelpedalharpan har pedaler med tre olika lägen för att höja, neutralisera respektive sänka de olika strängarna. Pedalharporna är diatoniskt stämda och på dubbelpedalharpan justerar de sju pedalerna var för sig alla harpans olika strängar. Den vanliga moderna orkesterharpan är en dubbelpedalharpa, där tonerna kan både höjas och sänkas, och har 46 - 48 strängar. Källa: Wikipedia

*

  I nästa ljudklipp får ni lyssna till "Reflecions of love" med Hilary Stagg.


**

  En av de största experterna på instrumentets historia är Cheryl Ann Fulton. Förutom att hon gör livespelningar och spelar in skivor, så undervisar hon om harpan och forskar kring dess historia. Hon uppträder ibland med att spela på historiska harpor, och hon är en av få harpister som spelar trippelharpa, medeltida harpa och keltisk harpa.

  Fulton finns med på över trettio album och det rör sig om allt från medeltida, barock, orkestral, och samtida musik till keltisk musik och filmmusik. 
  Hennes musik förekommer dessutom i videospelet "Braid" från 2008. Källa: Wikipedia
  I klippet nedan spelar hon just verket "Romanesca" som finns med i "Braid".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar