tisdag 23 december 2014

Ur jord är du kommen

Dan före doppardan ställer vi fram den vackra terrinen (serveringsskålen, inte maträtten). Finns det något vackrare keramikföremål än en Mariebergsterrin från mitten av 1700-talet?

T som i Terrin - (från franska terrine, betyder ungefär 'lerkärl', ytterst kommer ordet från latinets terra 'jord'), en maträtt vanligen tillagad av blandat kött och innanmat men också av fisk, skaldjur eller grönsaker. Ingredienserna , mer eller mindre finfördelade, anrättas i en form i ugn eller vattenbad, med bindemedel som gelatin eller ägg. 

Terrine de saumon au basilic

En terrin serveras vanligen kall eller rumstempererad med tillbehör som cornichoner, syltlök, sås eller sallad.

Ordet kan också stå för en oval eller rund serveringsskål med lock och två hänklar eller voluthandtag, samt vanligen ett underfat. Terrinen uppkom i Frankrike ca 1700 och är troligen den enda föremålsformen som lanserats i keramik för att sedan efterbildas i silver. Ordet har använts i svenskan sedan 1733. Källa: NE

*

Höstsång (verserna 10-12), av Verner von Heidenstam (1859-1940)
(ur Verner von Heidenstams samlade verk. D. 6, Dikter. Stockholm : Bonnier, 1944.)

Vi skaffa violiner,
triangel, horn och oboe.
Buteljerna slås upp, och se,
de spruta som delfiner!
Vi bullra och vi springa,
så väggens rappning brister loss,
så taket snögar gips på oss
och glas och skålar klinga.

Vi stjälpa bord och stolar.
Vi plundra husets skafferi.
Servetterna dem fästa vi
som mantlar och som kjolar.


TERRIN med LOCK, Marieberg, J.E. Ehrenreichs period 1758-1766,
fajans, vitglaserad och polykromt målad dekor av blommor,
lockknopp i form av fågel, frukter och grönsaker

Terriner och karotter,
ansjovislådor, sylt och salt
vi slunga genom fönstret allt
och fånga husets dotter.

Från sina hakar kasta
vi porten av som druckna män;
i lövsaln duka vi på den
Med frukt vi faten lasta,
med tjäder, svamp och kräftor.
Och när vi druckit sist på dem,
få de som stupa bäras hem
med bindlar och med häftor.


***

U som i Ugli - är en citrussort ur Tangelo-gruppen i familjen vinruteväxter. Den har i regel mer än decimeterbreda, brett päronformiga citrusfrukter med löst sittande, grovporigt skal som är lätt att skala så att klyftorna faller isär. Ugli anses vara en hybrid mellan grapefrukt och någon småcitrus. Frukten odlas främst i Västindien och i Israel. Frukten äts färsk och smakar mycket bättre än namnet och utseendet låter förmoda. I Sverige är frukten en ganska ny företeelse, känd sedan 1984. Källa: NE


Fruit of my delight (verse 1), by Aazam Yaqoob
(from The spirit of a poem. A-Way, 2011.)

The ugli is a warm,
Exotic, lonely
Bouncy ball
Just waiting to be thumbed up
And down
On and off the floor
Green stripes curling
Around
The ugli


***

V som i Vanilla eller Vanilj - är det vetenskapliga namnet på ett släkte i växtfamiljen orkidéer. Växterna, vanligen frukterna, har hos många av arterna använts vid smaksättning, som föda och som afrodisiakum. Frukten, som kallas vaniljstång, är en ca 20-30 cm lång kapsel med ett mycket stort antal små frön. Frukten innehåller en glykosid som sönderdelas då frukten doppas i kokande vatten, varvid nålformiga kristaller av det välluktande ämnet vanillin bildas. Vanilj brukades av azteker och andra mesoamerikanska indianer som krydda i choklad, vilket till en början också var dess huvudsakliga användning i Europa. Madagaskar, Indonesien och Comorerna är stora producenter av vanilj.


Ordet kommer från franskans vanille, spanskans vainilla  - diminutivform av vaina ’balja’, ’skida’, eller ’slida. Källa: NE

Portrait (four verses), by Dahlia Ravikovitch (1936-2005)
(from Israeli poetry : a contemporary anthology. 
Bloomington : Indiana University Press, 1988, ©1986.)

She sits home for days on end.
She reads the newspapers.
(So what, don't you?)
She doesn't do what she'd really like to do
she's got problems.
She'd like some vanilla, lots of vanilla; give her vanilla.

In the winter she's cold, really cold
colder than most people.
She dresses warmly but still she's cold.
She'd like some vanilla.

She wasn't born yesterday, if that's what you think.
It's not the first time she's been cold.
Not the first time it's winter.
Actually, summer's not very pleasant either.
She reads newspapers more than she'd like to.

In the winter she won't budge without a heater.
Sometimes she tires of it all.
Has she ever asked much of you?

Admit it, she hasn't.
She'd like some vanilla.

...


***

W som i Waldorfsallad - är en sallad med mycket små tärningar eller strimlor av selleri, äpple, hackade hassel- eller valnötter och majonnäs. Salladen kan serveras som självständig maträtt eller tillsammans med t.ex. bröd eller kall kokt eller rökt skinka. Andra ingredienser, såsom kyckling, kalkon, vindruvor, och torkad frukt tillsätts ibland. Den berömda maträtten uppfanns på hotell Waldorf-Astoria i New York.


From "You're the top" (last two verses), performer Cole Porter (1891-1964)
(Text & music: Cole Porter.)

You're the top! 
You're a Waldorf salad. 
You're the top! 
You're a Berlin ballad. 
You're the boats that glide 
On the sleepy Zuider Zee, 
You're an old Dutch master, 

You're Lady Astor, 
You're broccoli! 
You're romance, 
You're the steppes of Russia, 
You're the pants, on a Roxy usher, 
I'm a broken doll, a fol-de-rol, a blop, 

But if, baby, I'm the bottom, 
You're the top!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar