Jag lärde mig äntligen vad kanelbullar heter på engelska och vad Yule log är för sorts bakverk. Jag lyckades stava Gordon Ramsay's efternamn fel, två gånger om.
Jag fick med fyra nobelpristagare bland upphovsmännen, och måste säga att Seamus Heaney's ostrondikt är en riktig höjdare. Jag gillade alla smakerna i Mona Van Duyn's dikt "In the cold kingdom".
Jag förvånades över att vissa maträtter var av yngre datum än jag hade förväntat mig, medan andra hade oväntat lång historia inom det svenska språket (ex. plumpudding sedan 1765).
Nu dukar jag av bordet och förbereder ett nytt alfabet. Det går till "väders", 24 januari.
Britt G. Hallqvist sopar upp resterna i sin dikt "Tjugondedag Knut" (ur Dikter och rim i juletid / illustrationer: Ilon Wikland. Stockholm : Bromberg, 2002.).
- det enda som är kvar
av gran och bloss och fest hos oss
i julens glada dar.
Jag trampar på ett nötskal,
jag letar efter knäck,
men allt är slut, för det är Knut,
och nu ska skräpet väck!
Adjö, min granna stjärna,
adjö, min tomtevän!
Adjö min bock - till nästa jul
vi träffas väl igen!
*
Hela alfabetet kommer här:
Julkökets alfabet | Upphovsman | |
Aladåb | Carl Axling & Jörgen Westerlund | |
Baked Alaska | Hoa Nguyen | |
Cinnamon | Kiki Petrosino | |
Dadlar | Eva-Stina Byggmästar | |
Eggnog | Okänd upphovsman | |
Fudge | Mona Van Duyn | |
Glühwein | Stefan Pölt | |
Hasselnötter | Göran Printz-Påhlson | |
Ingefära | Elias Sehlstedt | |
Janssons frestelse | Athena Farrokhzad | |
Knäck | Anders Falk | |
Lussekatt | Eva Langrath | |
Mandel | Pär Lagerkvist | |
Nougat | Victor Hernandez Cruz | |
Oyster/Ostron | Seamus Heaney | |
Plum pudding | Henry Lawson | |
Quince | Simon Curtis | |
Risgrynsgröt | Thomas Eriksson | |
Sufflé | Julia Wendell | |
Terrin | Verner von Heidenstam | |
Ugli | Aazam Yaqoob | |
Vanilla/Vanilj | Dahlia Ravikovitch | |
Waldorfsallad | Cole Porter | |
Lax | August Strindberg | |
Yule log | Lord Alfred Tennyson | |
Zabaglione | John Dos Passos | |
Ål | Gabriel Jönsson | |
Älglever | Dan Andersson | |
Öl | Erik Axel Karlfeldt |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar