tisdag 31 mars 2015

Above the small poems

  Åter en tisdag med kortare dikter. Det blir ett besök hos "häckplantorna". Eller "Hedgerow : a journal of small poems" som webbmagasinet heter på engelska. Sen uppmärksammar jag barnboksförfattarinnan Margarita Engle och så avslutar jag med en hösttanka, trots att vi nyss passerat vårdagjämningen.

*

  Hedgerow är en ambitiös journal med olika diktformer representerade. Förutom tanka, haiku och mikropoesi så bjuder de på tanshi art och väldigt korta prosadikter. Från deras 19:e nummer har jag valt ut en haiku (den fria engelska sorten, som inte är stavelsebunden) och en kort prosadikt.

Indiska Archana Kapoor Nagpal har publicerat fyra böcker och varit medredaktör till tre antologier. Hon bor i Bangalore.

reunion ...
sailing in every puddle
thunder clouds








*

  Zee Zahava hittar vi i Ithaca, New York. Hon är redaktör för Brass Bell Haiku, en online haiku-journal. Men här har hon skrivit en kortare prosadikt.

Strangers

I sit on the front steps waiting for my ride. I have to be careful not to get into the wrong car. Strangers pull up in front of my house all the time and I jump up and greet them like long-lost friends. Sometimes this scares them and sometimes it scares me. I'm always having to explain about being nearsighted.

***

  Margarita Engle blev 2009 den första latinamerikanska författare som erhöll Newberymedaljen, ett pris som ges till den mest framstående barnboken från förra årets utgivning. Hon fick priset för sin bok "The Surrender Tree: Poems of Cuba's Struggle for Freedom". Hon är ett namn som svischat förbi när jag besökt engelskspråkiga webbplatser som tar upp barnlitteratur. Men jag har inte läst någon av hennes böcker. Den senaste hon gett ut har den roliga titeln "Orangutanka", och består så klart av tanka-dikter för små barn. Hos Goodreads har den emellertid "bara" fått medelbetyg. Hennes bidrag i min blogg är inte tanka och inte för barn.

Memory, by Margarita Engle (f. 1951)
(Published in Terrain.org, 2005.)

When songs were alive
they needed no mouths
to send them flying.


Melodies grew
their own wings.

Rhythms knew
how to leap.

The lost tribe
of lyrics
rose without effort
seeking its own form
of peace.


***

  Margarita Engle är själv en aktiv bloggare som gärna delar ut uppgifter åt sina läsare. Nyligen gav hon dem uppdraget att skriva en tanka under rubriken "five-line travel diary".

Rosi Hollinbeck skickade in följande:

Autumn tanka

chilled winds chase summerhorsetail clouds etch azure skies
showy leaves float free
chevrons of geese sail above
winter knocks at the window

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar