måndag 29 augusti 2016

Everything in between

  En del skriver små korta dikter i sitt twitterflöde. Andra gör kanske som Clive Birnie och skapar små fyndiga texter genom att "klippa ut ord" ur ett skärmdumpat twitterflöde. Han har tidigare blivit känd för att göra "cut-ups" av finanstidningen The Economist. Det blir alltså HashtagPoetry# idag.


***

  Taggning (av engelskans tag, ung. märke, prislapp) är en klassificeringsmetod som innebär att man märker något med ett kategoriserande begrepp. I en ordlista kan exempelvis ordet "vara" taggas med begreppen "Verb, infinitivform". Avsikten med taggningen är oftast att man sedan ska kunna inlemma den taggade entiteten i ett klassificeringssystem i någon form.

*

  Fyrkantstaggar eller "hashtaggar" (#) är en typ av tagg som används på bland annat mikrobloggen Twitter sedan 23 augusti 2007 efter ett förslag från Chris Messina. Ordet kommer från det brittiska namnet på (#) som är ”hash” och ordet ”tag” som betyder etikett. På svenska, sedan lång tid, även kallad staket, brädgård, brädhög eller i vissa fall gärdsgård. I vardagligt svenskspråkigt språkbruk, både i tal och skrift, är "nummertecken" bland de vanligaste orden för engelskans "hash tag". Källa: Wikipedia

(From Hashtagpoetry# : the hidden poetry of Twitter,
cut-up, painted and posted to Instagram, by Clive Birnie.
Portishead : Burning Eye Books, 2016.)

***

  En fyrkantstagg är ett sätt för den som twittrar att kunna sätta etikett på sitt inlägg och koppla ihop det med andra som twittrar om samma sak.

  Man kan även använda fyrkantstaggar för att lyfta upp en fråga på agendan, de kan användas i kommunikationssyfte och i marknadsföringssyfte.

  På twitter kan man välja att söka på olika fyrkantstaggar för att få upp alla som twittrar om samma sak i ett flöde. Detta kan underlätta när många twittrar om samma sak samtidigt. Försök till exempel att följa fyrkantstaggen #mel2011 under melodifestivalen år 2011.

  Fyrkantstaggar kan också användas i skämtsyfte, eller för att vara ironisk. Ett exempel på en sådan användning kan vara att lägga till #ilandsproblem efter att ha beskrivit hur man inte kan välja mellan sushi eller pizza till lunch.

  Det finns numera även specifika sökmotorer som söker efter fyrkantstaggar och visar deras popularitet. Källa: Wikipedia

(From Hashtagpoetry# : the hidden poetry of Twitter,
cut-up, painted and posted to Instagram, by Clive Birnie.
Portishead : Burning Eye Books, 2016.)

***

  Clive Birnie är utgivare av Spoken Word Poets men han är också poet / visuell poet eller som han kallar det, text-artist?   hans montage-poesi-projekt Cutting Up The Economist publicerades av Burning Eye i maj 2014 och HashtagPoetry # publicerades i april 2016. Han skriver också skönlitteratur och hans roman Time Travel Hotel publicerades i april 2015. Källa: Clive Birnies webbplats, clivebirnie.wordpress.com

(From Hashtagpoetry# : the hidden poetry of Twitter,
cut-up, painted and posted to Instagram, by Clive Birnie.
Portishead : Burning Eye Books, 2016.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar