tisdag 16 augusti 2016

Barfotabarn och sommarstrån

  Det finns en djurart ur vår fauna som trivs ypperligt i trädgårdar. Ikväll besöker arten bloggens ABC. Och så blir det lite lök samt mitt favoritbär.


***

G som i Gräslök - 'Allium schoenoprasum', art i familjen amaryllisväxter. Det är en flerårig, 10–50 cm hög, tuvbildande ört med svagt utvecklad lök från en grenig jordstam. Bladen och stjälkarna är ihåliga; i tvärsnitt är bladen halvtrinda och stjälkarna trinda. De rödvioletta blommorna sitter i en mångblommig flock, och blomningen inträffar i juni–juli.
  Arten, som är A- och C-vitaminrik, odlas allmänt som krydda med vidsträckt användning. Den är variationsrik, och flera varieteter och former har beskrivits. Källa: NE

  Gräslök används till det som inte är sött. Klipp på smörgåsen med ägg och keso, till midsommarsillen, i strömmingsflundror, till äggröra, i soppa, i både varma och kalla såser och i sallader. I varma rätter häller du i gräslöken sist – den ska inte koka för länge. Och kom ihåg, att skuren gräslök smakar mycket mer än klippt! Källa: blomsterlandet.se


Gräslök, av Lena Anderson (f. 1939)
(ur Majas alfabet. Stockholm : Rabén & Sjögren, 1984.)

Gräslök med sitt goda strå 
har en stjälk med blomma på. 
Stråna klipps på omeletten, 
ett helt år varar blombuketten. 
När allt är grått och det är höst 
har jag min blombukett till tröst, 
då minns jag sommarskärets skreva 
där gräslök konstigt nog kan leva.

***

H som i Hallon - 'Rubus idaeus', art i familjen rosväxter. Det är en 1–1,6 m hög halvbuske med förvedad, flerårig jordstam och tvååriga, först örtartade och småborstiga, sedan förvedade upprätta skott. Första året bär skotten endast blad, som är parbladiga med uddblad, gröna ovan och vitgrå under. Andra året bildas från knoppar i dessa blads veck blommande kortskott med tredelade blad. 
  I Sverige började man odla hallon under medeltiden. Man utnyttjade då vilda plantor som flyttades in i odling. De hallon som numera mycket ofta odlas i trädgårdar och större odlingar är mestadels korsningsprodukter mellan olika underarter av hallon.
  Hallonodlingen i Sverige har ökat från cirka 75 ha i början av 1990-talet till 157 ha i början av 2000-talet. Omkring 80 procent av odlingen sker i Skåne, Blekinge och Kalmar län. 

  Historiskt sedan ca 1550; speciellt svenskt ord av omdiskuterat urspr.; trol. besl. med hall 'häll, klippa' med bet. 'bär på stenig mark'. Källa: NE


(Ur Skingra : dikter, av Erik Bergqvist. Stockholm : Bonnier, 2013.)

Hallon    de tysta bären.
Man lossar dem med ett slags sorg.
Två    tre    fem     gömmer i handen, känner
deras muskler slappna av    gapar och slänger
in alla på en gång. Vet just då inte hur
gammal man är.

Sommaren är måttlös    på håll en
väldig sfär    väl framme bara ett
blänk. Måttlöst liten och vidgad
i önskningen om sig själv    En mun talande
utan ord    rött blänk    saliv    midnattens
horisont    fulländat    meningslös.

***

I som i Igelkott - 'Erinaceus europaeus', art i familjen igelkottdjur. Den blir 20–30 cm lång och har en 1,5–4 cm lång svans. Ryggen är täckt av 2–3 cm långa, gråbrunspräckliga taggar, medan undersidan och större delen av huvudet har vanliga hår. Taggarna, som är ombildade hår, används vid försvar mot predatorer, då djuret rullar ihop sig till ett klot.


  Under hösten bygger igelkotten ett bo av löv, gräs och kvistar, oftast under en buske, men ibland under eller i uthus; i boet ligger den i dvala under vintern. Dödligheten är stor under vintern, och troligen dör fler igelkottar under övervintringen än genom trafik, predatorer och sjukdomar under sommaren. Källa: NE

Av ständig oro, av Nils Ferlin (1898-1961)
(ur Barfotabarn : [dikter]. Stockholm : Bonnier, 1933.)

Av ständig oro för stort och smått
jag blev alltmera en igelkott.

Gott folk som klampar min väg förbi
de viskar ofta om hysteri.

Och några talar om stämning
och de moderna om hämning.

Gott folk må prata vad helst dom vill:
mej kryper ingen för nära till.

Jag har en fullgod repertoar
av tricks och konster till självförsvar.

Jag önskar inte bli biten
fast jag är konstig och liten.

Ja, konstig är jag till övermått
och en besynnerlig igelkott.

Ty dessa spjut som jag sträcker ut
har genomborrat mej själv förut.

Så ber jag, vänligen, bara
gott folk att låta mej vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar