måndag 26 oktober 2015

Stjärnhimlen, del 11 - Vågen

  Vi har kommit fram till avsnitt elva om zodiaken. Det handlar om den yngsta av stjärnbilderna, Vågen (lat. Libra) som ligger mellan Jungfrun i väst och Skorpionen i öst. Vågen är den enda av Zodiakens stjärnbilder som inte föreställer en levande varelse - alla de övriga är mytologiska figurer eller djur.


  För mer än 2000 år sedan fanns en av skärningspunkterna mellan himmelsekvatorn och ekliptikan i Vågens stjärnbild, den s.k. höstdagjämningspunkten. Då vägde dag och natt lika i vågskålarna.
  Romarna skapade den moderna stjärnbilden Vågen ur stjärnor som grekerna uppfattade som Skorpionens utsträckta klor. Romarna trodde att månen var i Vågen när Rom grundades och såg stjärnbilden som en symbol för balans och ordning.

Let me be Libra, by Nneka
(from Let Me Be Libra. Trafford Publishing, 2012.)

Let me Libra

Let me be patient
Let me love
Let my beauty shine

Let me show mercy
Let me create
Let me open doors

Let me dance
Let me give peace
Let me find order

Let me be Libra


***

 Vågens stjärntecken infaller mellan 23/9 och 22/10. Följande beskrivning om de som är födda i tecknet går att hitta hos astroguide.se.

"Vågen är en charmig sällskapsmänniska som älskar att träffa nya människor. Vågen är helt enkelt speciallist på att umgås med andra. Mycket därför att det ger vågen kunskap och erfarenhet vilket vågen törstar efter, detta kan också ta sig uttryck i att vågen (när de inte umgås med andra) slukar böcker eller filmer. Vågen älskar kärleken och tvåsamhet är viktig för vågen och utan en partner eller vänner runt sig känner sig vågen halv och ofullständig. Vågen lägger därför ner mycket kraft och energi på att ordna jämvikt i omgivningen, de avskyr gräl och är mycket diplomatiska och utmärkta medlare i olika situationer. De vill gärna ställa till rätta och lösa konflikter."

  Beskrivningen stämmer ganska väl in på den första av poeterna som jag valt, Amiri Baraka (1934-2014).
  Han föddes som Everett LeRoi Jones i Newark, New Jersey. Han var en afro-amerikansk poet, dramatiker, romanförfattare, essäist och musikkritiker. Amiri Baraka förknippades ursprungligen med beat-författarna i Greenwich Village. Tillsammans med sin fru poeten Hettie Jones grundade han bokförlaget Totem Press 1958, och gav ut författare som Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Ed Dorn och Frank O'Hara. Förlaget drev även tidskriften Yugen (1958-62).
  På 1960-talet kämpade han för de svartas rättigheter och ingick i The Black Arts Movement. 1968 bytte LeRoi Jones namn till Amiri Baraka. Källa: Wikipedia

*

Ostriches & Grandmothers! (excerpt), by Amiri Baraka
(from 
Transbluesency : the selected poems of Amiri Baraka/LeRoi Jones : (1961-1995) / edited by Paul Vangelisti. New York : Marsilio, 1995.)

...

I


Summer's mist nods against the trees
till distance grows in my head
like an antique armada
dangled motionless from the horizon.



Unbelievable changes. Restorations.
Each day like my niña's fan
tweaking the flat air
back and forth till the room
is a blur of flowers.

Intimacy takes on human form ...
& sheds it like a hide.
                                         Lips, eyes,
tiny lace coughs

reflected on night's stealth.

***

  Arthur Rimbaud (1854-1891) var en fransk poet. Han föddes i den lilla franska landsortsstaden Charleville nära den belgiska gränsen. Han anses synnerligen nyskapande och originell som poet. Tillsammans med den äldre Charles Baudelaire ses han som en viktig föregångare till den franska symbolismen på 1880-talet, men även till modernismens litteratur och enskilda internationella poeter under hela 1900-talet. Källa: Wikipedia

  Flera av Rimbauds texter är svårdaterade och svårgrupperade. Många av hans tidiga dikter var skrivna på det stora franskklassiska och romantiska versmåttet alexandrin och ganska konventionellt hållna i en bitvis sentimental och efterromantisk stil. I början av 1870-talet bad han, missnöjd med vad han åstadkommit, en av sina vänner att bränna det som dittills sett ut att bli en första diktsamling. De drygt 20 texterna, t.ex. antologistycket ”Le Dormeur du val” (”Den sovande i dalen”), räddades dock till eftervärlden och tillåter oss i dag att se på vilket sätt Rimbaud skulle bryta med sitt lyriska förflutna. Källa: NE


Vinterdröm, av Arthur Rimbaud
(ur Samlade skrifter / Rimbaud ; i tolkning av Elias Wraak [pseudonym]. Malmö : Alastor Press, 2013.)

Om vintern reser vi i en liten skär kupé,
                           där kuddarna är blå.
Och kyssar har byggt bon i hörnen, ska du se,
                           men bara åt oss två.

Du blundar mot rutan där nattmörkret flyter,
                           en virvlande drömvärld,
där svarta demoner och vargar ryter;
                           monster ser på vår färd.

Och sedan känner du hur din kind kittlar till ...
Det är en liten kyss, som likt en spindel vill
                           klättra omkring på dig ...

Och du böjer dig fram, och ropar "Ta fast den!"
- och det dröjer innan vi ser till den igen
                           - så långt begav den sig ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar