tisdag 27 januari 2015

Orden tar slut

  I dag gör jag ett kort inlägg om en bilderbok med rim. Mitt humör är inte på topp, och därför blir det .....

*


Utflyktsbok för rim och ramsare
Text: Åsa Lind
Illustratör: Anna Bengtsson
Stockholm : Hippo, 2014

Expertens utlåtande

Text:       5
Bilder:    2

  Åsa Lind (f. 1958) är uppvuxen i byn Karbäcken i norra Ångermanland. Hon var yngst av fyra syskon. 
  Åsa Lind är bosatt i Ålands skärgård, på en liten ö som heter Lappo. Tidigare har hon arbetat som journalist, restaurangchef, kock och vårdbiträde. Dessutom har hon illustrerat en del. Hon har ett år på Nyckelviksskolan och två år på Journalisthögskolan bakom sig. Numera är hon författare på heltid. Hon har tidigare skrivit sagor för radions program Kusin Vaken. 

  Åsa Lind berättar att hon vill skriva böcker som "går att använda. Faktaböcker som inte ljuger, sagor som man kan läsa eller lyssna till mer än en gång." Hennes texter är personliga, de blandar fakta med poesi. Och hon kryddar gärna anrättningen med uppgifter om folktro och medicin.

   Men hennes mest älskade böcker är nog dem om Sandvargen. I berättelsen "Sandvargen" (2002) och dess fortsättning "Mera Sandvargen" (2003) möter vi ensambarnet Zackarina som uppfunnit sig ett kompisdjur, som hon umgås mycket med. I olika episoder gestaltas deras möten, inte sällan föranledda av att Zackarina upplever sig ensam eller orättvist behandlad. Genom samtalen löses Zackarinas konflikter. Källa: Alex författarlexikon

*

  Boken Utflyktsbok - för rim och ramsare är en typisk "dagisbok" som berättar vad barnen gör under de olika årstiderna när personalen tar dem på utflykt. Jag tycker varken text eller bilder är särskilt spännande. Ryan gillade texterna, kanske för att de innehåller upprepningar och för att de påminner om hans egen förskola för tre år sedan.

Några textexempel:

På hösten falleralla
då faller alla blad.
Då trallar alla tallar
för de har barren kvar!


På hösten falleralla
då faller alla blad,
och blir det is på vägen
då faller också jag!

...

Spåren går hit och dit
över snön
platt och vit.

Spåren går som jag vill
och tar slut
när jag står still!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar