måndag 19 januari 2015

I det heliga rummet

  I kväll blir det tre kvinnors citat om äktenskapet och mannen. En av dem bidrar sedan med ett kåseriutdrag, de övriga två med dikter.

*

Vad kvinnor sagt om äktenskapet och mannen

"Kärlek är när jag tittar bort mot soffan och ser att han fortfarande ligger där efter sexton år." Suzanne Brøgger

  Suzanne Brøgger (f. 1944) är en dansk författare och journalist, född i Köpenhamn. Föräldrarna skildes när hon var sex år och hon växte därefter upp med sin mor, syster och styvfar (Svend Brøgger) i Virum. 1964 tog hon studentexamen i Silkeborg. Därefter läste hon ryska vid Köpenhamns universitet. Vid den här tiden började hon också göra reportageresor till dåvarande Sovjetunionen, men också till Mellanöstern och Vietnam. Sedan 1985 uppbär hon ett livslångt konstnärsstipendium från Statens Kunstfond. 1997 blev hon invald i den danska akademin. 

  I Suzanne Brøggers författarskap står liv och skrift i ett ömsesidigt förhållande till varandra. Hon har också kallats den nya kvinnorörelsens mest originella och kontroversiella författare. Källa: Alex författarlexikon

  När det gäller lyrik så har hon skrivit en lång prosadikt och en lyrisk saga. Prosadikten handlar om Tone, en känd personlighet i Köpenhamn och god vän till Suzanne Brøgger. Ur dikten har jag hämtat ett par humoristiska sekvenser.

Tone (utdrag), av Suzanne Brøgger
(ur Tone : epos ; övers.: Ann-Mari Seeberg. Stockholm : Wahlström & Widstrand, 1982.)

...

Och han minns Tones röst
genom det tomma hemmet:

- Är det snickaren? Hoho!
För mannen hade stuckit med allt
och hade till och med skruvat ur alla glödlamporna.
Han hade gått sin väg
med hundskål
och barntäcken
och titthålet i dörren,
så kanske kunde snickaren hjälpa.

Tillsammans gick de upp på vinden
för att hitta något nyttigt,
då tändes ljuset i ljumskarna
och de fann ett isbjörnsskinn
och litet ved
och i köket litet mjöl i en kruka,
sedan satte de sig framför spisen
och gjorde pinnbröd och levde på det i fjorton dagar.

Snickaren kunde linda henne
kring sitt lillfinger
och hon vändes och vreds
som en köttbulle i pannan,
och han lärde sonen silversmide.
För att fylla de tomma rummen
fick de tre skisser
alla med samma motiv.


Mannens advokat sade
att Tone hade älskare
som hoppade i och ur sängen,
men Tone skrattade bara:
- Mina älskare hoppar inte,

de kryper!

***

Adams skapelse
Michelangelo (1475-1564)
Sixtinska kapellet, Vatikanstaten

"Om Michelangelo varit heterosexuell så skulle Sixtinska kapellet i huvudsak vara målat med en vit roller." Rita Mae Brown

  Rita Mae Brown (f. 1944) är en amerikansk författare och feminist, född i Hanover, Pennsylvania. Rita Mae Brown har bland annat studerat vid New York University, där hon tog en Bachelor of Arts 1968. Samma år utbildade hon sig till filmfotograf vid New York School of Visual Arts. Senare bedrev hon även studier vid Institute for Policy Studies i Washington. Hon blev filosofie doktor 1976. Under åren 1969-70 arbetade hon som fotoredaktör för Sterling Publishing Company i New York. Därefter har hon varit lärare i sociologi. På 70-talet tillhörde hon grundarna av de radikala rödstrumporna i New York. Under hela sin karriär har hon också varit en aktiv förkämpe för de homosexuellas rättigheter. Sedan länge är hon bosatt i Charlottesville, Virginia, där hon bland annat ägnat sig åt hästuppfödning.

  Rita Mae Brown har utnämnts till den moderna lesbiska romanens föregångare. Hon gjorde stor succé med sin debutroman "Kvinnofrukt" (1973, Rubyfruit Jungle), en av de första böckerna i USA med en uttalat lesbisk hjältinna. Källa: Alex författarlexikon

  I början av sin författarkarriär gav hon ut två diktsamlingar, "The Hand That Cradles the Rock" (1971) och "Songs to a Handsome Woman" (1973). År 1987 gavs böckerna ut igen i en samlingsutgåva med ett nytt förord av författaren.

A short note for liberals, by Rita Mae Brown
(from Poems. Freedom, Calif. : Crossing Press, 1987.)

I've seen your kind before
Forty-plus and secure
Settling for a kiss from feeble winds
And calling it a storm


***

"Fördelen med självsäkra män - de lämnar ens inre ifred för de anar inte att man har ett." Britt Edwall

  Den svenska författaren, radioproducenten och regissören Britt Edwall föddes i Stockholm, 1935. Hon studerade teaterhistoria vid Stockholms universitet och blev 1957 ordförande för Stockholms studentteater. Under åren 1963-96 var hon anställd vid Sveriges Radio där hon svarat för en mängd radiodokumentärer och pjäsuppsättningar av egna och andras texter. Under 70- och 80-talen gjorde hon också en rad pjäsproduktioner för TV och för scenen. Hon har även varit krönikör i Dagens Nyheter och Månadsjournalen samt översatt utländsk dramatik. Åren 1957-65 var hon gift med Allan Edwall (1924-1997) och de fick tre barn tillsammans.

  Britt Edwall är för de flesta en välkänd radioprofil, vars signum i första hand har varit en frejdig och provokativ satir. 
  Hennes första egna skönlitterära bok var novellsamlingen "Aj" (1994), som innehåller 10 kortare berättelser i gränslandet mellan poesi och prosa.

  Följande textutdrag är hämtat från en artikel i Expressen, 2008-05-12, och är en reaktion på Lars Noréns bok "En dramatikers dagbok". Britt Edwall hade en relation med honom på 1960-talet.

Begåvningens grisaktighet (utdrag), av Britt Edwall
(Expressen, 2008-05-12.)

Men Lars, kära nån. Vi som älskade varann så mycket. För fyrtio år sen. Måste du ljuga så tråkigt om oss? Varför? Du hade så mycken skönhet bakom pannan. Varför kommer det så mycken skit?
Folie a deux, sa du om oss. Sol och vår var det. Behåll pengarna. Lägg dem på en Yamamotorock till. Det är du värd. Du ska ha den på dig när du skriver om de utslagna. Så du inte fryser.
Tänk så orättvist, sa du alltid, då på 60-talet. Då när vi älskade varann så mycket. Du fick bara femhundra för en dikt. Och jag fick månadslön på Sveriges Radio. Och jag höll med. Så många herrar jag har beundrat, det är inte slugt.

...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar