tisdag 25 juli 2017

Sadura - ett nyförlöst förlag

  Barnboksutgivningen ökar och det har inneburit fler aktörer på förlagsmarknaden. Statistiken för vuxenlitteraturen är inte lika positiv. Trots dessa förutsättningar så startade kvällens förlag sin utgivning för blott tre år sedan.
  Sadura förlag grundades 2012 i Stockholm av Erik Grundström och Johan Björkstedt.


  Deras deklaration lyder:
"
Vi på Sadura bokförlag är övertygade om att det trots de dystra siffrorna i bokbranschen finns ett behov av fler aktörer som vågar ge ut samtida kvalitetslitteratur. När de tunga förlagen drar ner på sin utgivning behövs det en motkraft, och vi vill vara en del av den motkraften. Vi är övertygade om att människans behov av den goda läsningen är lika stort som någonsin, det är bara sättet att konsumera den på som har börjat förändras. Vi hoppas kunna hjälpa till att tillfredsställa det behovet genom att ge ut litteratur som vi själva saknar.


Vår målsättning är att publicera såväl svensk som utländsk skönlitteratur, och då främst från Europa och Latinamerika. Ambitionen är en framtida utgivningstakt om 10-15 titlar per år, och vi börjar med att ge ut fyra titlar under våren och fyra titlar under hösten 2014."

***

  En av boktitlarna från 2014 var Emma Wargs debutbok "Nära darrar ingen hare". Den följer en populär skrivtrend, att bygga upp texterna med hjälp av "lösa" rader. Jag vet inte om man kan beskriva dem som uppklippta. Jag kallar stilen fragmentarisk. I ett par av dikterna gör hon det riktigt bra, tycker jag. Nedan följer avslutningen av dikten som gett boken dess namn.

  Emma Warg är född 1967 i Umeå och uppvuxen i Östersund. Efter en karriär som fotomodell och skådespelare i Frankrike och USA, utbildade hon sig på Biskops-Arnös författarlinje. Vid sidan av skrivandet är hon även verksam som översättare av poesi och prosa. Källa: Förlaget

*

blank, av Emma Warg
(Ur 
Nära darrar ingen hare : dikter. Stockholm : Sadura, 2014.)


(...)

havet låter likadant och jag fryser i

vanlig ordning
det är inget att oroa sig för


                         det är ett val brukar du säga


                         nära darrar ingen hare


saltgurka är något jag inte

orkar önska mig
inte sol och bad


inte ens drinkar

genomskinliga och stinna av tålamod


                         vi skulle kunna hitta på något


                         skriva oss tillbaka till stå


                                            den enkla tanken


                                            inget att åtgärda


***

  Oscar Nilsson Tornborg föddes 1977 i Göteborg, är bosatt i Lund sedan 1999. Poet, skribent, skrivpedagog och fil mag i litteraturvetenskap. Debuterade 2011 med diktsamlingen Vilse (FEL Förlag). Utkom i oktober 2012 med sin andra diktsamling Undertexter (FEL Förlag). Medverkar med ett stycke efterpoesi i Charlotte Qvandts diktsamling Klarnar du (FEL Förlag, 2013) och har tidigare även medverkat med dikter och/eller artiklar i tidskrifter som Ord&Bild, Pequod, Lyrikvännen, Res Publica, Rymden och OEI. Arbetar som lärare och handledare vid Skurups folkhögskolas skrivarlinje.
Källa: Författarcentrum

  Han senaste bok "En dag har stormen redan dragit förbi" är uppdelad i tre diktcykler; Bro - Boll - Bild. Det gemensamma temat är väl närmast föräldrarollen och barndomen. Det uttrycks bäst i den inledande cykeln. De två andra delarna är inte alls på samma nivå.

*

Ur diktcykeln "Bro", av Oscar Nilsson Tornborg
(Från En dag har stormen redan dragit förbi. Stockholm : Sadura, 2016.)

(2)

Dödsgräset kittlade mellan
tårna när vi sprang

barfota. På den tiden
fanns inga citationstecken.

Knappt ens några parenteser.
Inga som helst mellanrum

eller tvetydigheter. Allt var
vad det utgav sig för att

vara. Och vi var lyckliga.
Och var vi inte lyckliga

var det inget som
bekymrade oss. Vi hade


annat att tänka på.
Sensommaräpplen,

strandremsan som
ibland var täckt av

ilandspolade maneter -
en vitglänsande hy

över sanden under heta
augustidagar. Gråsuggorna

som gömde sig i
en spricka i muren.

Tätt samman-
slutna i mörkret,

med urtidskoden
under skalen.


***


  Ett av de större projekten så här långt i Saduras utgivning är publiceringen av Östen Sjöstrands samlade dikter. Det är beundransvärt att ett ungt förlag axlar ett sådant författarskap. Förordet är författat av föregående poet, Oscar Nilsson Tornborg. Det enda som drar ner helhetsintrycket är tryckfelen, som är lite för många. Sen överensstämmer inte mina tankar om kaos och livssanningar med Östen Sjöstrands, men det hindrar inte min läsupplevelse.

  Östen Sjöstrand (1925–2006), var författare och ledamot av Svenska Akademien från 1975. Östen Sjöstrand debuterade i efterkrigstidens modernistiska klimat med diktsamlingen Unio (1949), och hans tidiga inspirationskällor var framför allt modern fransk poesi och Ekelöf.
  Diktsamlingarna präglades under hans storhetsperiod (50- och 60-talen) av en religiös–existentiell inriktning som länge emanerade från katolsk tro och mystik. Senare inspiration fick han från musik och naturvetenskap och dikterna kritiserade alltmer den moderna materialismen. Källa: NE

  Jag har valt ett exempel från diktsamlingen "Återvändo" som utkom 1953. I den märks en tydlig påverkan från Gunnar Ekelöfs författarskap.

*

Ur
"Stavelser om natt och dag", av Östen Sjöstrand
(Från Samlade dikter ; [förord: Oscar Nilsson Tornborg]. Stockholm : Sadura, 2016. Först publicerad i Återvändo, Bonniers, 1953.)

(...)

"Hur kom du till denna stupande kust,
hit där nätter och dagar gör slut på ditt liv,
det blå mister sin färg, havet och rymden.
Juni och december för samma ödsliga vindar
från skepp som förlist, de bortfarnas näthinna brusten.
Ej minnen, ej flygande löv.
Stoft och aska från övergivna himlar,
sandlådan tom.
Istället för ivriga röster,
sköljande vågor och solens värma, måsarnas skrik
ett tigande mörker, skuggor som rämnar likt moln,
liv som försvinner likt fradgan på vattnet.


Chaos (~1875)
Workshop of George Fredric Watts

Se havet blir dimma, graniten sand,
rök och vatten, frätande regn, och luften tom,
och skuggornas gudar, Chaos och Phlegeton på lur,
      vaktande allt med sin tystnad."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar