torsdag 24 mars 2016

Home is where one starts from

  Jag har hamnat lite efter i min planering för bloggen, ett resultat av den långvariga sjukdomen. Jag har därför valt att skjuta på publiceringen av Iréne Svensson Räisänens "Bokhylla" till nästa onsdag. 

  I aftonens Utblick tänker jag hylla en person som inte har så mycket med poesi att göra, men som gör ett enastående arbete för barn som är på flykt. Hon är faktiskt den person jag beundrar mest på denna jord, i dagsläget. Hennes namn är Diala Brisly. För knappt tre veckor sedan nekades hon inresetillstånd till Sverige för att delta i Tempo dokumentärfestival. Skäms Sverige!

***

(Följande text är ett utdrag från en artikel ur SyriaUntold 2 mars, 2016.)

Diala Brisly är en ung syrisk konstnär som föddes 1980 i Kuwait. Vid 10 års ålder, återvände hon till Syrien. Istället för att studera konst på en akademi lärde hon sig animeringskonsten via nätet med hjälp av en vän.

Brisly började sin konstnärliga bana med att specialisera sig på animation, serietidningar, och digital konst. Hon arbetade med flera företag, däribland SpaceToon, JoyBox och Star Animation. Men hon anser det arbete som hon har gjort som oberoende konstnär har varit hennes viktigaste, liksom det mest effektiva sättet att uttrycka sitt sanna jag.

I början av upproret i Syrien, deltog hon genom att utforma flera affischer för ett antal kampanjer, inklusive kvinnornas hungerstrejk på Adra fängelse, kampen mot barnäktenskap, känd som "Protection Marriages" och kampanjer som belyser situationen för fångarna bland många andra saker.

Brisly har ställt ut sina arbeten på flera gemensamma utställningar runt om i världen. En utställning med titeln "My Hands on the Ground, My Feet in the Air" gjordes i samarbete med FN. En annan utställning tillsammans med Basma Foundation kallas "Days Not About Crabs" hölls för barn med cancer.

Brisly har också illustrerat två böcker skrivna av Alex Bartoloni, en ung italiensk författare som blev inspirerad av sina besök i flyktinglägren. De böckerna, Going home again samt Home is where one starts from delas ut av International Medical Corps i flyktinglägren i Irak och Libanon.

Illustration av Diala Brisly
ur "Going home again"

***

  Hon har också genomfört väggmålningar tillsammans med barn i flyktinglägren samt utsmyckat skolor och bibliotek i Turkiet och Libanon.

Diala Brisly med ett barn på axeln, invid en väggmålning.

**

Shatila Camp, Beirut. Public library for Palestinian and Syrian.
Illustration: Diala Brisly

***

  Utöver det har hon illustrerat seriealbum, bland annat åt ett förlag i Syrien som fortsatt sin utgivning i det krigsdrabbade landet, och gjort CD-omslag åt musikartister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar