torsdag 20 april 2017

En svunnen tid längs "Memory Lane"

  Sista ordinarie Utblick på ett tag. Från och med nästa torsdag går nedräkningen till min födelsedag igång. Under 21 veckor presenterar jag en lista med femtio verk av femtio poeter. I vecka 37 dras åldersrepet [i Katthult] och flaggan går i topp för femtioåringen.
  Men särskilt konventionell blir inte Utblicken ikväll.

***


  Det tycks som om Kwame Alexander har blivit frontman för både poesin och världsnaturen. Om några veckor kommer hans bok Out of wonder behandlas i ett lördagsinlägg, ett mycket intressant bidrag till barnpoesin.

  Men just nu är hans samarbete med National Geographic-fotografen Joel Sartore det hetaste projektet i bokhandeln. Tillsammans försöker de med poesi och fotografier sätta fokus på de utsatta djurens situation i världen. Tyvärr har jag inte hunnit få boken Animal Ark levererad. Istället får ni lyssna till en engagerad Kwame Alexander via ett videoklipp.


***

  Även nästa upphovsman, förlåt upphovskvinna, är mitt uppe i en händelserik period av sitt konstnärsliv.

  Maja Säfström, född 6 oktober 1987 i Stockholm, är en svensk illustratör och arkitekt. Hon har ett aktivt och mycket populärt Instagram-konto, över 100.000 följer henne på Majasbok.. Säfströms debutbok The Illustrated Compendium of Amazing Animal Facts [Fantastiska fakta om djur, svensk titel] gavs ut i mars 2016 och tog sig i maj samma år in på New York Times bestsellerlista.
  Den hyllades av såväl Ingalill Mosander i Aftonbladet som av Yukiko Duke i Gomorron Sverige.


  Nu har hon släppt en uppföljare; Fantastiska fakta om djur från förr. Gud vad jag längtar efter att få den levererad. I synnerhet efter att ha läst Ola Wihlkes recension på bearbooks.se. Han skriver bland annat följande:
"Fantastiska fakta om djur från förr kanske betraktas som en barnbok, men jag tycker att det är ett inskränkt sätt att se på saken. Säfströms teckningar – jag skulle gärna ha en på väggen – är oerhört ömsinta, humoristiska och gestaltar de olika djuren med distinkta och älskvärda karaktärer. Jag log mig igenom hela boken."

  Som om boksuccéerna inte vore nog så har hon även öppnat en liten butik på Norrbackagatan i Stockholm.

  Det börjar bli många kandidater till titeln "Årets Illustratör" och vi är bara i april månad. 

***

  Och så har en forskare i Aberdeen troligen löst ett hundraårigt mysterium. 
  Det har länge varit känt att tre av Storbritanniens största poeter under första världskrigets period träffades vid ett tillfälle. Mötet har beskrivits som "the most powerful meeting of English literature in the 20th century". Men fram tills nyligen har ingen känt till var mötet ägde rum.
  I ett brev, ur ett arkiv vid Southern Illinois University, författat av Siegfried Sassoon och med Robert Graves som mottagare kan man läsa sig till att de två samt Wilfred Owen träffades på Baberton Golf Club i Juniper Green. Siegfried Sassoon var en stor golfentusiast så platsen var säkert vald med stor omsorg.
  Jag har tidigare lyft fram Wilfreds poesi i bloggen så ikväll slår jag ett slag för Siegfried.


Memory, by Siegfried Sassoon
(From Picture-show. New York: E. P. Dutton & Company, 1920.)


When I was young my heart and head were light,
And I was gay and feckless as a colt
Out in the fields, with morning in the may,
Wind on the grass, wings in the orchard bloom.
O thrilling sweet, my joy, when life was free
And all the paths led on from hawthorn-time
Across the carolling meadows into June.

But now my heart is heavy-laden. I sit

Burning my dreams away beside the fire:
For death has made me wise and bitter and strong;
And I am rich in all that I have lost.
O starshine on the fields of long-ago,
Bring me the darkness and the nightingale;
Dim wealds of vanished summer, peace of home,
And silence; and the faces of my friends.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar