onsdag 7 september 2016

Glädjen bär gula volanger

  1990-talet är utan tvekan det bästa decenniet i mitt liv. Det var då jag utbildade mig till SO-lärare och bibliotekarie. Det var då jag fick mina största schackliga framgångar. Och det var då som vi grävde guld i USA. 
  1992 utkom kvällens antologi Den nyaste ordmusiken hos En bok för alla.

Foto: beccadesign.se

***

  Mitt 80-tal slutade i en obesvarad kärlek till musikern Nina. Kvällens första dikt är skriven av Svante Foerster.

  Svante Foerster (1931-1980) gick i läroverk, Södra Latin, men prövade sedan i ungdomen på en rad olika yrken, bl.a. bokhandelsbiträde, och framträdde som en av 1950-talets få proletärförfattare. Från 1954 och fram till tidningens nedläggning två år senare var han kulturredaktör i Aftontidningen. Därefter medarbetade han från 1958 i Morgontidningen och vikarierade som redaktör för ABF-tidningen Fönstret. I hela sitt skrivarliv var han medlem i Socialdemokratiska partiet, något som skymtar först i hans sista diktsamling, "Schackspelarna i Gorkijparken" (1969). Källa: Alex författarlexikon

Ballad till Nina, av Svante Foerster
(Ur Den nyaste ordmusiken : en antologi / sammanställd av Göran Hassler. [Först publicerad i Schackspelarna i Gorkijparken, 1969.] Stockholm : En bok för alla, 1992.)



Du luktar nyss mogna plommon
som fallit ned i fuktigt gräs.
Det är natt. Det är nästan
ingen vind.
Världen är ett inre rum.

Utanför sjunger orden, de når oss inte.
De talar
om timmar vi lämnat.


***

  Slätterna hör intimt samman med det skånska landskapet. Jag tycker fortfarande att ett moget rapsfält är en vacker syn. Men slätter finns även på andra håll i vårt avlånga land. En av få bondepoeter i den moderna svenska litteraturen var Margareta Ekarv (1936-2014).

  Hon föddes i Danmarks socken, Uppsala län. Hon växte upp i en jordbrukarfamilj som ett av fyra syskon. Fadern Thure W Eriksson var politiskt aktiv och var bland annat ordförande i kommunfullmäktige, ledamot av skolstyrelsen och landstinget. Margareta började vid läroverket i Uppsala och studerade vidare till folkskollärare och adjunkt. 1967-84 arbetade hon som producent på Riksutställningar. Därefter var hon författare på heltid.

  Genom Jordbrukarnas Föreningsblad kom Margareta Ekarv i kontakt med poesin. Där publicerades dikter varje vecka och hon blev inspirerad till att själv skriva. Hon började läsa Lyrikvännen och brevväxlade en tid med redaktören Stig Carlson. På 1960-talet deltog hon också på Biskops-Arnö i skrivarkurser som han och Sandro Key-Åberg ledde.

  Margareta Ekarv debuterade 1966 med diktsamlingen "Jag gul & blå". Nästa diktsamling "Katthjärtat" (1978) behandlar kulturkrocken mellan den lantliga uppväxten och skolans miljö. Källa: Alex författarlexikon

Sommar, av Margareta Ekarv
(Ur Den nyaste ordmusiken : en antologi / sammanställd av Göran Hassler. [Först publicerad i Katthjärtat, 1978.] Stockholm : En bok för alla, 1992.)

Det doftar barndom om ordet sommar
Jag tar det i mun och känner smaken av
landsvägsdiken beskådade från hölassets branter
En sol stirrar dagarna i ända
som i ett exotiskt land där regnet aldrig faller
och värmen bränner bilder i de öppna kropparna


Uppsalaslätten

Slätten och gårdarna lever förtroligt med varandra
Mellan människorna och slåtterknattret
finns ett hemligt språk som inte överröstar gräset
Glädjen går hemliga vägar
därför att inga andra finns
En barndoms sommar är ett land
där ångesten slog upp sitt tält för gott


***

  Antologins mysigaste dikt är skriven av Kristina Lugn. Hon är förresten högaktuell med en föreställning på Kulturhuset Stadsteatern, 13 september kl. 19:00.

[Nyskriven musik och poesi vävs samman när poeten Kristina Lugn och sångerskan Sarah Riedel möts i en gemensam, unik föreställning på Stora scenen.]

(Ur Den nyaste ordmusiken : en antologi / sammanställd av Göran Hassler. [Först publicerad i Till min man, om han kunde läsa, 1976.] Stockholm : En bok för alla, 1992.)

Himlen glänser
över dom höga husen
och morgonsolen strålar
på våta rabatter och rostiga cykelställ


Foto: Leffehp

höstens alla färger
alla höstens färger
smyckar parken nu
och bakom tunt glas och gula volanger
dricker dom efterlevande morgonte
lågmält samtalande
ännu prasslande
av nattens drömmar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar