torsdag 8 september 2016

A vase - a centre - an object

  Veckans nedslagsplatser för Utblicken: en parkeringsplats i Dunedin, Nya Zeeland; Reginateatern i Uppsala samt Mjellby Konstmuseum i Halmstad.

***

  Staden Dunedin, Nya Zeeland, ingår i UNESCO:s Cities of literature. Nyligen inleddes ett ovanligt versprojekt på ortens parkeringsplatser. När Dunedin-borna löser biljett för parkering får de en dikt på köpet. Det är åtta utvalda poeters verk som förekommer på parkeringskvittona: Ruth Arnison, Diane Brown, Jonathan Cweorth, James Dignan, Lynley Edmeades, David Eggleton, Ian Longhran och Carolyn McCurdie. Källa: Dunedin City Council

Still life, by Carolyn McCurdie
(Published in Deep South, Issue 2011.)

The speed of the galaxy cannot
be known. One calculation says it flicks
through space at six hundred and thirty kilometres
each second. No stationary point exists
as a measure. Nothing is still.

Asian Still Life with Blue Vase
Hubert Vos, 1915

A vase stands on the table.
Elegant.
Tall, blue.
Sometimes it holds
a dog-paddling jostle
of pansies that shiver
in the breeze from the window.

The galaxy rotates. The sun reels
on an outer edge at perhaps two hundred
and twenty kilometres per second.

The vase, in season, holds
hydrangeas, assured, bouffant.
Some mornings there are toast crumbs
all over the table but the vase is always
tall, blue
containment.

Around the sun the earth turns
at thirty kilometres
a second. Measured.
A wedge of the mantle
shifts half a metre.
Unbalance.
A breaking cry.
Circles of silence with nowhere to go.

The idea of a vase.
Empty.
Alone on a table, under
the shattered weight
of starlight.
Empty. Contours
of a small, blue
centre.

***

  "Poetry Slam och estradpoesi har slagits sig in på de stora institutionerna och rört om i förutsättningarna för vad poesi kan vara. Poetry Slam är en rörelse som vuxit i Sverige med starka utryck, alltifrån Förenade Förorter från Stockholm upp till Norrlands skogar och till Malmös alternativa scener. Giganterna som Dramaten, stadsteatrar och konserthus har fallit för det raka utrycket och känslostormen som det omaskerade greppet skapar. Den svenska scenkonstpoesiscenen har det senaste decenniet exploderat av kreativitet." Citat från http://reginateatern.se/sm-poetry-slam.php

  Årets SM i Poetry Slam avgjordes i Uppsala, 24-27 augusti. Skådeplats var Reginateatern och det korades mästare individuellt och i lag. Svensk mästare blev Josefin Karlsson från Älvsbyn. 

Josefin Karlsson, Älvsbyn
svensk mästare i Poetry Slam

  I följande ljudlänk kan ni lyssna till ett diktutdrag. "Dina smilgropar som ropar obscena förslag till fjärilarna i min mage"

***

  Mjellby Konstmuseum invigde lördagen den 2 juli en stor retrospektiv utställning med ett av surrealismens viktigaste konstnärskap. Utställningen med Meret Oppenheim (1913–1985) innehåller runt 150 verk och kan ses till den 25 september.


  Meret Oppenheim är mest känd som konstnären bakom de ikoniska surrealistverken Object (en pälsklädd tekopp med fat och sked) och Ma gouvernante (ett par skor ihoplindade likt en kyckling på ett uppläggningsfat), båda från 1936. Dessa konstverk finns på Museum of Modern Art i New York, respektive Moderna Museet i Stockholm, där konstentusiaster köar lång tid för att få se dem.

  Mjellby Konstmuseums utställning Meret Oppenheim – Beyond The Fur Cup presenterar verk fördelat på tre avdelningar: Musa Modell Meret, På jakt efter det omedvetna och Kropp som skulptur. Där synliggörs hennes konstnärliga mångfald i så olika tekniker som fotografi, måleri, teckning, objekt, möbler, smycke- och kläddesign, poesi samt film. Källa: Halmstad kommuns turistinformation

*

(Ur Sviischschsch! så var den vackraste vokalen tom : dikter & texter / Meret Oppenheim ; i urval och översättning samt med förord och kommentar av Peter Handberg. Lund : Ellerström, 1998.)

I början är slutet
vulkanen dränker oss i gåvor
så sorgsna vi var
himlen droppar på tallrikarna
gräset lägger sig daggvått och tungt
halleluja och inget slut på alla rackartygen
skojarna drar sina skojarstreck
näckrosorna ligger där ängsliga
och öppnar och sluter ögonen
mjärdarna är tomma
den svarta säcken full
vad äpplet är för kärnorna är jorden för myrorna
inte ett ljud hörs, på himlen står bara månskäran
fyrverkeriet smäller och natten är en färgtäckt palett.
1970

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar