tisdag 17 januari 2017

Sokrates, Vivaldi och färgglada peruker

  Det verkar vara en bra tid för förkylningsvirus den här vintern. I förra veckan var det Ryan och nu har jag fått en ny omgång. Jag ska ändå försöka ge er tre barnböcker på svenska.


***

  Jag inleder med en bilderbok om människans historia. Erik Magntorn har skrivit texten till En ballongfärd genom tiden. Två barn får delta i en tidsresa med luftballong. De lämnar sin lekplats och svävar iväg genom historiens luftlager. De landar i romarriket, hos grekerna i Athen och slutligen så gör det ett besök i Egypten. Boken får inget högt betyg, men ett textexempel får det bli.

(Ur En ballongfärd genom tiden : Skandinavien, Rom, Grekland och Egypten / Erik Magntorn, text ; Martine Castoriano, bild. Stockholm : Lindskog, 2016.)

Ballongen far mot öster.
Där borta syns Athen!
En stad med stolta anor,
en stadig stad av sten.

Högt över alla gränder
står templet till Athena,
den mäktiga gudinnan,
den starka, kloka, rena.

Och nedanför på torget,
bland pelare och hus,
går pigga filosofer

på gulnat gräs och grus.

De pratar och funderar,
de kliar sig i nacken
och vandrar några meter,
sen vänder de på klacken.

Se, Sokrates! Därnere!
En skallig liten man.
Det sägs att ingen tänker
så vidunderligt som han.

Om hur man bäst ska leva,
om hur man styr ett land,
om hur man ska förstå
universums bortre rand.


***

  Nästa bok bygger på Vivaldis verk De fyra årstiderna. Det går också att lyssna till musiken om man sätter i ett batteri av rätt sort. Flickan som rör sig genom årstiderna heter Isabelle och över (nästan) hela berättelsen så bär hon på ett litet äppelträd i en kruka. Hur det slutar vill jag inte avslöja.

Hösten inleds så här (för övrigt är första satsen i "hösten" min Vivaldi-favorit):

(Ur Fyra årstider på en dag : Sagoorkestern / illustrationer av Jessica Courtney-Tickle ; [text: Katie Cotton ; översättning och sättning: Sara Jonasson]. Stockholm : Känguru, 2016.)



Efter en stund avtar stormen och en bris blåser bort molnen. Alla suckar av lättnad. Det är dags att samla in höstskörden!
Här finns blanka, röda äpplen, knapriga orange morötter och mjukt gyllengult hö. Isabelle och Selma (valpen) hjälper till att samla in mat inför vintern och plockar äpplen från sitt eget träd. Omkring dem skördar djuren också.


***

  Kvällens roligaste berättelse är den som handlar om Mamma Måd och hennes borttappade hår. Det är en bilderbok på vers om Måd som vaknar en morgon utan något hår på huvudet, och hur hon försöker lösa situationen. Hon testar att använda golvmopp, igelkott, hästsvans, kanelfläta och spagetti innan hon hamnar hos Per Uk.
  Okej, det ska erkännas att en del rim tycks ha värpts fram av nöden.

(Ur Hellre skallig än mallig! : mamma Måds hårresande äventyr / Maud & Martin Cederlöw, Lena Forsman. Stehag : Kulturfamiljen, 2016.)


Hos Per Uk kan man fina frisyrer shoppa,
i dem finns garanterat inte en enda loppa.

Jag provade en sort som hette "Mohikan"
och en annan som var grön som en fotbollsplan.

Per lät mig prova varenda modell,
alla var snygga och saknade mjäll.

Så bra att man kan skaffa peruker så fina,
men hårstråna kändes inte riktigt som mina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar