- Det smakar potäter, sa Bill.
- Nej, det heter poäter, sa Bull.
***
Söndagsmeny, del 1 : Louisiana
I den amerikanska delstaten Louisiana samsas Cajun-köket med influenser från det kreolska köket. I dagens diktmeny hittar ni två rätter som finns inom båda traditionerna, men i olika varianter.
Gumbo - är en sorts gryta eller soppa som härstammar från södra Louisiana. Den består främst av en smakrik buljongbas, kött eller skaldjur, någon form av redning och grönsakerna selleri, paprika och lök. Källa: Wikipedia
Ode to Gumbo, by Kevin Young (f. 1970)
(Published in The Kenyon Review, New Series, VOL. 30, No. 3 (Summer, 2008), pp. 77-80.)
Ni kan lyssna på Kevin Youngs underbara uppläsning av hela dikten, via ovanstående länk.
...
So why not
make a soup
of what's left? Why
not boil & chop
something outside
the mind - let us
welcome winter
for a few hours, even
in summer. Some
say Gumbo
starts with filé
or with roux, begins
with flour & water
making sure
not to burn. I know Gumbo
starts with sorrow -
with hands that cannot wait
but must - with stirring
& a slow boil
& things that cannot
be taught, like grace.
Done right,
Gumbo lasts for days.
Done right, it will feed
you & not let go.
Like grief
you can eat & eat
& still plenty
left.
...
***
Jambalaya - är en familj av risrätter typisk för Cajun-köket och det kreolska köket i Louisiana.
Maträtten liknar den spanska paella, möjligtvis på grund av den spanska dominansen i USA under tiden den uppstod. Men det finns många andra teorier, bland annat att namnet är en kombination av orden jambon (franska för "skinka"), à la (franska för "typ"), och ya-ya (västafrikanska för "ris").
Riset blandas tillsammans med grönsaker och kött, och kryddas med den s.k. "heliga treenigheten" i cajun-köket; lök, mild grön paprika, och selleri. Köttet kan vara rökt korv (andouille), kyckling, skinka, skaldjur (till exempel räkor eller langust). Tabascosås används ofta för att ge rätten den kryddiga och något sura smaken.
Det finns lika många varianter av jambalaya som kockar som tillagar den. För jambalaya i cajuntappning används en typ av redning (roux), medan den i kreolsk tappning vanligtvis använder tomatsås. Källa: Wikipedia
Louisiana Jambalaya Giant Bird Chew, by Patrick Mackeown (f. 1966)
(Published at website "Food as a lens", April 12, 2011.)
Louisiana, Jambalaya Capital of the World
Recipes that kings envy are here unfurled
Crayfish and sausage, oysters and shrimp
Combinations making hardy tastebuds limp
Onions, green, and cayenne peppers too
smartly julienned and added to the stew
Simmer gently, relax and have fun
But mindful your creation is not overdone
Jambalaya originates from Spanish paella
Creole kitchen-sink wizardry at Cafe Bella
New Orleans Red Jambalaya smokey and hot
On account of Tasso-spice-pork that it's got
Jambalaya is for parties and family days
See from my descriptions its myriad ways
The creation a timeless testament living
Sharing celebrations with bountiful giving
***
Bananas Foster - is a dessert made from bananas and vanilla ice cream, with a sauce made from butter, brown sugar, cinnamon, dark rum, and banana liqueur. The butter, sugar and bananas are cooked, and then alcohol is added and ignited. The bananas and sauce are then served over the ice cream. Preparation of the dish is often made into a tableside performance as a flambé.
The dish was created in 1951 by Paul Blangé at Brennan's Restaurant in New Orleans, Louisiana.[2] It was named for Richard Foster, a friend of Owen Brennan who was then New Orleans Crime Commission chairman. Källa: Wikipedia
Poem for Bananas Foster
(Published in website "From the Pen: 1001 nights of writing", January 20, 2013.)
In the Court of the Three Sisters
Sultry Morning
Magnolias beginning to brown in the heat
Edges curling over the white
Bananas Foster in flames
Ice Cream melting in very white bowls
Kisses on the damp neck of desire
Crepes Suzette thick black cafe
Brown and White Brown and White
One blossom behind a shell of ear
Flames die down
Taste the syrups of this touch
One finger on the pulses
Of so strong sweet and fire
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar