fredag 7 oktober 2016

Saxuality with West Coast Swing

  Det blir en sista svängom på dansgolvet och jag har sparat den bästa musikgenren till sist. Dansstilen West Coast Swing har jag aldrig provat på men parens lekfulla steg följer jazzens och bluesens toner. Helt enkelt my kind of music.
  Det blir bara en sångtext i inlägget, nämligen David Frishbergs "Peel me a grape", och den är fylld med ordtrixeri och anspelningar.
  Bäst i spellistan är utan tvekan instrumentallåten "Lily was here" med Candy Dulfer och Dave Stewart. Det är faktiskt den låt jag skulle vilja ha som min sista musikupplevelse i livet. Candys saxofonsolo är magnifikt.


Candy Dulfer

***

  Så här mjukt kan West Coast Swing dansas. Njut av Myles Munroe och Tessa Cunningham när de improviserar vid en uppvisning. Musiken är också skön!



  West coast swing (wcs) är en pardans med rötter i lindy hop. Dansen kännetecknas av ett elastiskt utseende som är resultatet av en teknik som använder kompression (eng. compression) och uttänjning (eng. stretch) när föraren vill ändra riktning på följarens förflyttning. Ett par som dansar west coast swing dansar inom sin egen yta eller ficka (eng. slot) på dansgolvet, till skillnad från andra danser där dansparet rör sig runt på dansgolvet i en så kallad dansriktning. Dansen tillåter i stor utsträckning att både föraren och följaren improviserar sina steg och rörelser. West coast swing kan dansas till olika tempon på musiken samt till olika musikgenrer som exempelvis r&b, hiphop, blues och pop. Källa: Wikipedia

*


  Så var det låten med det lössläppta levernet. Jag hoppas ni förstår att jag varken kan eller önskar efterleva uppmaningarna i texten. Men det är en kul lek med ord.



Peel me a grape, performed by Diana Krall
(Lyrics & Music: David Frishberg. Album: Love scenes. Impulse Records, 1997.)


Peel me a grape

Crush me some ice
Skin me a peach
Save the fuzz for my pillow
Start me a smoke
Talk to me nice
You gotta wine me
And dine me
Don't try and train me
Chow mein me
Best way to serve me
Hors d'oeuvre me
I'm getting hungry
Peel me a grape

Pop me a cork

French me a fry
Crack me a nut
Bring a bowl fulla bonbons
Chill me some wine
Keep standing by
Just entertain me
Champagne me
Best way to cheer me
Cashmere me
Best way to smell me
Chanel me
I'm getting hungry
Peel me a grape

Here's how to be an agreeable chap

Love me and leave me in luxury's lap
Hop when I holler
Skip when I snap
When I say `do it'
Jump to it

Send out for Scotch

Call me a cab
Cut me a rose
Make my tea with the petals
Just hang around
Pick up the tab
Never outthink me
Just mink me
Polar bear rug me
Don't bug me
New Thunderbird me
You heard me
I'm getting hungry
Peel me a grape

***

  Candy Dulfer (född 19 september 1969) är en holländsk altsaxofonist som började spela vid sex års ålder. Hon grundade sitt band, Funky Stuff, när hon var fjorton år gammal. Hennes debutalbum Saxuality (1990) fick en Grammy Award-nominering. Dulfer har släppt nio studioalbum , två livealbum och en samlingsskiva. Hon har uppträtt och spelat in låtar med åtskilliga musiker, inklusive hennes far Hans Dulfer, Prince, Dave Stewart, Van Morrison och Maceo Parker, och hon har uppträtt  live med Alan Parsons (1995), Pink Floyd (1990), och Tower of Power (2014). Källa: Wikipedia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar