Rut & Knut jobbar Text: Carin Wirsén Illustratör: Stina Wirsén Rabén & Sjögren, 2008 |
Expertens utlåtande
Text: 5
Bilder: 3
Carin Wirsén är född 1943, och uppvuxen i Hudiksvall. Efter studentexamen på latinlinjen 1962 flyttade hon till Stockholm för att gå på "Grundis"- Grundskola för konstnärlig utbildning. Året efter kom hon in på Konstfack och utbildade sig till teckningslärare. Anna, numera Hörling, är industriformgivare men har också skrivit texten till en del bilderböcker. Stina Wirsén är barnboksillustratör och författare.
Inspirerad av sina barn och barnbarn, och som en hyllning till fantasin och leken, föddes Rut och Knut. Att det skulle vara på rim var viktigt. Barn tycker om rim och rim har en bra effekt på språket. Carin skrev texten och Stina illustrerade. Det var ett fruktbart samarbete där bild och text är lika viktiga. Bilderna lever sitt eget liv och uttrycker saker som inte nödvändigtvis står i texten. Rut och Knut leker som barn alltid har gjort, lagar mat, leker doktor etc. och det mesta sker i deras fantasi. Men med "Rut och Knut och lilla Tjut" (2005) tog man ett steg in i verkligheten. Källa: Alex författarlexikon
När det gäller den omarbetade faktabaserade "Rut & Knut jobbar" har jag och sonen helt olika uppfattning. Han gillar texterna och jag gillar bilderna. Jag hade nog växlat på betygen och gett full pott åt Stina Wirséns bilder. Men vi tycker båda att texterna om trädgårdsmästaren och kocken är välformulerade.
Trädgårdsmästaren Knut
Plantan drar mot himlens höjd.
Vad det växer, vilken fröjd.
Häll på vatten, ogräs bort
ärtan kommer inom kort.
Kanna, spade och en hacka
dags att så en palsternacka.
Morot, kålrot, bladspenat
det är kul att odla mat.
*
Kockan Rut
Skiva lök och låt den fräsa
sätt en deg och låt den jäsa.
Vispa ägg och salta lätt
sväng ihop en omelett.
Potatisen blir en gratäng.
Ägg och socker blir maräng.
Mat till vardags och till fest
jag är kock och du min gäst.
***
Bok nummer två kommer från ett mindre förlag, skriven av en debutant, och den är inte på vers.
Björnen som längtade hem Text: Karin Blixt Illustratör: Mikael Sjömilla OLIKA förlag, 2010 |
Expertens utlåtande
Text: 4
Bilder: 4
Debutanten Karin Blixt beskrivs så här hos förlaget:
Karin Blixt debuterar som barnboksförfattare på OLIKA förlag. Hon har hämtat sin förmåga till levande gestaltningar från teatern där hon är både skådespelare, manusförfattare och regissör. Karin är verksam på Teater Trixter i Göteborg.
Den här boken missade jag som bibliotekarie när den kom 2010. Den skadan har jag tagit igen nu. Boken är en glad överraskning. Den handlar om brunbjörnen som med hjälp av en snusförnuftig bofink och en bostadsförmedlande mullvad letar efter ett hem. Jag tycker det är en fin historia som bär hela vägen fram till det slutliga vinteridet. Förutom att ge en bra bild av vintersömn, så avslutas boken med instruktiva faktasidor om brunbjörn och bofink. Genren är alltså bilderboksfaction. I textexemplet har björnen just blivit tilldelad ett begagnat fågelbo.
- Det är bra, sa björnen. Det är torrt! Jag får plats! Jag får varken vatten eller jord i munnen!
Ja, hon kände sig riktigt nöjd. Jag måste berätta för mullvaden, tänkte hon och hoppade den korta biten från bofinkboet till marken. Men det skulle hon inte ha gjort ...
För genast for grenen som en slunga upp mot himlen med en sådan kraft att björnens nya hem kastades iväg. Björnen och bofinken såg hur det singlade iväg som en liten prick långt bort över trädtopparna.
***
Jag avslutar med en pekbok, skriven av min favoritpoet Lotta Olsson. Hon är upphovskvinnan bakom de fantastiska rim-böckerna "Prata persilja" och "Zucchini till en tax" som handlar om Ella och kattpoeten. Den senare är, i mitt tycke, den bästa ABC-bok som någonsin getts ut på svenska.
Trycka knappen Text: Lotta Olsson Illustratör: Charlotte Ramel Bonnier Carlsen, 2014 |
Expertens utlåtande
Text: 2
Bilder: 4
Poeten och författaren Lotta Olsson är född (1973) och uppväxt i Rydebeck, strax söder om Helsingborg. Som 17-åring hoppade hon av gymnasiet, utgav sig för att vara äldre och började som praktikant på Helsingborgs Dagblads kulturredaktion. 1995 började hon, två gånger i veckan, att skriva dagsverser på Expressens kultursida (även under namnet Lotta Sofi Olsson). Hon har en tid också använt sig av efternamnet Olsson Anderberg.
Vid 21 års ålder gjorde hon sin egentliga och mycket uppmärksammade, bejublade bokdebut med "Skuggor och speglingar" (1994). Det var en samling sonetter och det ansågs av kritikerna vara överraskande att en så ung poet skrev i den klassiska formen. Temat var hämtat från den grekiska antiken och en central gestalt var Dödsrikets drottning Persefone. Boken såldes i flera upplagor och har även spelats som pjäs av Dalateatern. Källa: Alex författarlexikon
Pekboken är väl inget idealiskt format för en versvirtuos, och den åttaårige experten (som är alldeles för gammal för pekböcker) ger blott en 2:a i betyg åt texten.
Nallens nos? Är ingen knapp.
Inga knappar på en napp.
Flera knappar? Det får räcka!
Trycka bästa knappen - släcka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar