lördag 24 juni 2017

Oskar kontrar i strålkastarljuset

  Dags för Sveriges största estradpoet: Oskar Hanska. Det har varit lite strul med Blogger så inlägget blir lite rum(p)hugget.

***


  "Oskar Hanska är en av Sveriges ledande Spoken Word-poeter. Flerfaldig Svensk Mästare i Poetry Slam, Skandinavisk Mästare och Europas bästa poet i VM i Frankrike. Oskar har turnérat i Sverige och 10 andra länder, bland annat Sydafrika och Usa. Han utvecklar även prisbelönade spel i studion Hello There i Göteborg." Citat från oskarhanska.wordpress.com.


Oskar Hanska (2010)

*

Öster (utdrag), av Oskar Hanska
(Från albumet Krokodiltårar. Verbal Alfa, 2013.)


stationen är inte alls
värd sitt namn
men jag kan lova att i stunder
blir den bättre

lamporna här är alltid tända

man kan skriva istället
för att sova under
vinternätter

dikter blev ett sätt

att fylla upp bröstet
ett djupt andetag för att
bli fri gudarnas röster

bakom oss åt Öster

hus med filtar i fönstren
där vi genomskådade
civilsnutarnas mönster

separera om vi var flera

diskutera lite lugnt
spekulera i att något
kanske är trasigt i hemmet

jo tack för att ni frågar

men när knarkande poliser
undrar om vi drågar
då blir det bara tragiskt istället

har sett liv gå upp i rök

men jag höll andan konstapeln
det enda jag skjutit upp
är att dra ifrån stan

så jag stirrar in i ficklampan

i slutet av tunneln
så att du kan drunkna i mörkret
eller är vi klara för idag

den här staden tog mitt liv

gång på gång på gång.
men jag tar det tillbaka i en
sång om dom som kom
att kallas överlevande
tvivlar på att någon av dom
skulle hålla med mig om att
döden är renare
dom kallas överlevande

(...)


***

  På senare år har Oskar Hanska gjort flera viktiga insatser för estradpoesin. För tre år sedan startade han och Olivia Bergdahl Sveriges första internationella spoken word-klubb, Klubb Kontra, i Göteborg.  "2013 kom debutskivan Krokodiltårar (se textexempel ovan) där spoken word blandas med musik och i januari 2015 kom uppföljaren OH!MMXIV – för vilken Oskar nominerades till Manifestgalan 2016. Som medlem och konstnärlig ledare i GRÄNSLANDET (som blandar dans, musik, sång och spoken word) mottogs pris för Bästa Tvärspel på Folk & Världsmusikgalan 2016." Citat från ordkanon.se

  Från uppföljaren kommer här hans bästa verk (enligt mig), officiell video.(Text & Klipp: Oskar Hanska | Foto: Marcal Font Espi, Olivia Bergdahl & Oskar Hanska | Musik & Mixning: Oscar Rydelius Mastring: Kristofer Göransson i Svenska Grammofonstudion | Coloring: Nadim Elazzeh (NadimPhotography)

***

  Jag har redan nämnt i ett inlägg att Oskar Hanska även har startat ett bolag för utgivning av spoken word-album. Först ut på Verbal Alfa blev värmlänningen Ismael Ataria, som jag har haft med här i bloggen. Ett mycket bra val, tycker jag. 
  Jag funderar allvarligt på att utöka min galavecka i december med en utnämning av Årets Spoken Word-text. I så fall hämtad från skiva eller videoklipp.

  Det var faktiskt på Verbal Alfa som Oskar Hanska släppte sin debutskiva Krokodiltårar. Jag hade tänkt att lägga till en spellista med två spår, men nu är det problem med verktyget igen. Jag hänvisar till Spotify.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar