torsdag 8 december 2016

En kort resumé

  Årets näst sista Utblick hyllar ett amatörprojekt från nationalparken i Exmoor. Sen blir det den mest citerade kortdikten i Amerika, följt av en kulturafton i Moss by- og industrimuseum.
  I adventskalendern blir det kanadensiskt. Den tidigare radio- och TV-journalisten Marguerite Pigeon har genomgått ett snabbt karriärbyte och har redan gett ut såväl poesi som noveller och en roman.


  För två år sedan startades ett projekt i nationalparken i Exmoor. Man la ut ett antal boxar med papper och pennor och bad besökarna att bidra med sina diktalster. Nu har det samlats in över 6000 poem och några av dem har publicerats. Några uppläsningar kan lyssnas till i videoklippet.



***


  I samband med den avslöjande filmen om Donald Trumps relation till kvinnor och i anslutning till det efterföljande valresultatet, så har en "twitter-dikt" florerat i amerikanska sociala medier.
  Nämligen den här:

all the women.
in me.
are tired.

(by Nayyirah Waheed)

***

  Slutligen så anordnades en kulturafton i Moss by- og industrimuseum i början av november, på temat kråkor. Det är ju så att stadsvapnet för Moss innehåller en kråka.
  Bland talarna/estradörerna fanns poeten Arne Ruste.

  Arne Ruste, norsk forfatter, medredaktør i Poesi Magasin i årene 1983–85, og leder i Norsk Forfattersentrum i 1994–99. Debutsamlingen Askeladd (1973) er preget av 1970-årenes nyenkle og konkrete strømninger. En mer skjerpet politisk tendens finner vi i Alene går det ikke stort bedre (1974), Bestefar etc. (1975), Midt i verden (1976) og Dronningen kommer! (1978) ...
Källa: Store norske leksikon

*

Resumé (utdrag), av Arne Ruste (f. 1942)
(Ur Jag säger dina namn : tolv norska poeter / i urval av Paal-Helge Haugen och Anders Weidar ; tolkningar av Mia Berner. Stockholm : Legenda, 1988.)

Endast långsamt uppfattar jag
de blinkande lamporna, deras påträngande
estetik och samhörighet och endast oklart
inser jag att minst en angår mig;
endast långsamt
uppfattar jag istapparnas
räkneverk över våra huvuden,



fjärrskrivarens sakliga intickande

av prinsessbröllop och jordskalv,
endast långsamt blir jag förtrogen
med den gröne gubben, aldrig lär
jag mig skillnaden på luftangrepp
och faran över, endast långsamt
uppfattar jag tidtabellerna,
valutanoteringarna och seriefigur-
händernas semaforer, feberkurvan
och diagrammet för stålexporten
efter kriget, endast långsamt
har jag uppfattat dödsannonsernas
poetik och den nära släktskapen
med den påbörjade biografin
i mitt pass;

(...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar