söndag 24 april 2016

Regine hörsammar barnens poesi

  Veckans gäst i bloggen är jag väldigt avundsjuk på. Hon har ett jobb vars arbetsuppgifter jag gärna hade haft. För tre år sedan gav hon ut en barnbok, en dröm som jag också bär på.

  I din bokhylla (del 5):     Regine Nordström

Foto: Erik Holmstedt
(från NLL.se)

***

  Regine Nordström är född i Burvik, Västerbotten. Hon flyttade hemifrån som 16-åring för att gå gymnasiet i Skellefteå. År 1986 tog hon examen vid Kulturarbetarlinjen på Umeå universitet. I trettio år har hon sedan på olika sätt varit engagerad inom kultursektorn och hon har till största delen haft fokus på barnkultur.
  Hon har varit producent på Lule Stassteater och jobbat med en fri barnteatergrupp.
  Hon debuterade som teaterrecensent 1993 då hon fick möjlighet att skriva för Norrländska Socialdemokraten. Första recensionen gällde uppsättningen "Nasse hittar en stol" av Göteborgsgruppen Ulla i farten.

  Under tre år var hon redaktör för den litterära tidskriften Provins, som ges ut av Norrländska litteratursällskapet/FC Norr (tidigare: Norrländska författarsällskapet).

  Förutom att hon fortsatt sitt arbete som kulturjournalist och recenserat teateruppsättningar, konstutställningar och nyutgiven litteratur har hon sedan 2005 varit involverad i Norrbottens länsbibliotek och deras webbpublicering för barn.

  Här kan det vara på sin plats att publicera ett utdrag ur Regines favoritsamling Liknöjd fauna, av Aase Berg. Liksom Regine jobbar Aase Berg som kritiker, och som sådan har hon erhållit Dagens Nyheters kritikerpris. Aase Berg har också jobbat med ungdomslitteratur. Hon har översatt en av mina favoritböcker, Jinx av Margaret Wild, samt skrivit boken "Människoätande människor i Märsta".


*


(ur Liknöjd fauna, av Aase Berg. Stockholm: Bonnier, 2011.)

Samhörighet betyder
att alla lyssnar
inte på varandra
bara samtidigt

**

  Under 2010 var Regine redaktör för webbsajten Barnens polarbibliotek och medverkade till att sjösätta en ny look och förändra namnet. Numera heter sajten Polarbibblo.se och drivs av Norrbottens länsbibliotek i samarbete med folkbiblioteken i Norrbotten. Regine har jobbat med manusproduktion och planering av webbplatsen. Den är en av Sveriges bästa arenor för interaktion mellan barn och bibliotek, anser jag.


  Denna interaktion har lett fram till projektet Poesimelodi som jag tidigare har skrivit om i bloggen, och som är anledningen till att jag ville porträttera Regine. Hon är projektledare för Poesimelodi, som är ett samarbete mellan Polarbibblo.se och Norrbottensmusiken med målet att tonsätta poesi.

  Poesimelodi genomfördes första gången 2013-2014. Under 2013 samlades in dikter från barn och unga i Norrbotten. Totalt fick man in 145 stycken och 15 stycken dikter valdes sedan ut av en jury. Dessa dikter tonsattes under våren 2014 till melodier av elever inom kulturskolan i Arvidsjaur, Gällivare, Luleå, Pajala, Piteå och Älvsbyn!
  Under en serie skolkonserter hösten 2014 framförde Norrbotten Big Band låtarna under en turné.

  Det finns bara ett passande ord för detta: Enastående!


*


  Fast rotad i den norrländska myllan är Skelleftesonen Mats Söderlund och han har en given plats i Regines bokhylla.

Mats Söderlunds bok ligger tryggt under Aase Bergs.

(Ur Stillhetens sträckta halsar, av Mats Söderlund. Stockholm: Bonnier, 2002.)

munnar mellan blickar och fingrar som drar genom
håret, fingrar som känner träskaftet tynga det hårda
järnet och hur kroppen samtidigt öppnar sig och hur
jag går genom allt detta
vaggad till sömns

varsebliven
upptagen men sovande
möter oss
sneglande skuggor och ekon i dörrposten
någon som drar mina stämmor ur mossan

vaggad av sången
grå genom tallheden
och de trevande fingrarna
kommer jag snart
ut i området


***

  Under 2012 färdigställer Regine sitt bilderboksmanus tillsammans med redaktören Linda Holmer och illustratören Eva Stina Sandling. Boken Kälda och älgen ges ut 2013 av Kabusa böcker.  Handlingen utspelar sig i Norrbotten under stenåldern. "Kälda och hennes familj tillhör en grupp nomader som lever på jakt, fiske och samlande. De har precis återkommit till sin vinterboplats och ska börja förbereda jakten på älg." (Förlagsbeskrivning)

*

  I kanten av bokhyllan på Regines bild går det att skymta en titel av Katarina Kieri. Hennes författarskap har Regine följt på nära håll. Hon är en riktigt stor favorit även för mig, både som poet och som ungdomsförfattare. Om ni minns, så tog jag ut henne i mitt poesilandslag i bloggen. Hon har dessutom skrivit den alldeles utmärkta ungdomsromanen "Dansar Elias? Nej!".

  Katarina Kieri får sätta punkt för Regines porträtt. Norrbottens länsbibliotek kan skatta sig lyckliga över att ha Regine som bibliotekskonsulent.


*


(Ur Slutet sällskap : dikter / av Katarina Kieri. Stockholm : Norstedt, 1993.)

Barnen sover.
Kring deras andetag
knyts minuterna sammantill ett pärlband.

Vi hänger det om halsen
på natten

som är gammal och märkt
av dagarnas dånande
avstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar