tisdag 5 januari 2016

Värmlänningarna Berg och Lerin

  Tisdagarnas poesi kommer att ha en viss koppling till andra konstarter. Det blir konstnärer som skriver poesi, men det blir också konstböcker som inkluderar poesi. Jag börjar med två värmlänningar, Bengt Berg och Lars Lerin.

Kvällens författare Bengt Berg och Lars Lerin,
flankerade av Ewa Persson och David Liljemark.
Foto från föreningen Värmlandslitteratur.

***

  Bengt Berg är ingen ny bekantskap i bloggen. I april 2015 uppmärksammade jag hans samlingsvolym "Dikter genom 40 år" som utkom 2014. Året innan gav han ut en kombinerad resedagbok/fotobok med en del poesi insprängd. Det är den jag har tittat i, inför kvällens inlägg.

  Bengt Berg är född 15 juni 1946 i Torsby i norra Värmland. Efter studier vid olika svenska universitet har han levat som fri författare sedan mitten av 1970-talet. Berg har utgivit ett 30-tal  böcker, mest poesi och många i samarbete med olika bildkonstnärer.

  Under 1970- och 80-talen var han en av redaktörerna för tidskriften och förlaget Rallarros och sedan 1990 driver han Heidruns Bok- & Bildcafé, samt förlaget med samma namn. Källa: Heidruns förlag

  Boken "Värmland - Världen, tur & retur" består av dikter, texter och foton från olika resmål i världen och från hemtrakterna i norra Värmland. 

(Ur Värmland - världen, tur & retur : dikter, texter, foton. Torsby : Heidrun, 2013.)

Det snöar så fint
Foto: Wikimedia Commons
- dela glädjen med snöskyffeln,
den snart översnöade

                  Årets första dag
                  firas med två stekta ägg
                  över pyttipannan

                                   Det har snöat i natt
                                   Allt är en oskriven bok
                                   på 366 sidor

                  Allt blir som kalkvitt
                  Dagen liknar ett hönshus
                  utan varje doft

                                   Klockan är nu tolv
                                   Snön fortsätter att falla,
                                   tycks ha tid för det

Nu droppar det -
En, en till, tre, sex och tolv
Tur ingen räknar


***

  Kvällens andra bok, "Naturlära" av Lars Lerin (f. 1954), är ett praktverk. Den som älskar akvarellmålning får sitt lystmäte tillfredsställt. Boken innehåller en stor mängd av Lars Lerins målningar. De är fantastiska! Jag kan förstå varför han räknas som Nordens främsta på det området. Boken tilldelades Augustpriset för årets svenska fackbok 2014.

  De uppslukande och stämningsfulla målningarna fördjupas av Lars Lerins egna tonsäkra texter: dagboksanteckningar, nedkastade funderingar och naturbetraktelser. De kompletteras med citat ur kända och okända verk av författare som August Strindberg, Werner Aspenström, Eva-Stina Byggmästar och Harry Martinson, som har det gemensamt att de i sina texter liksom Lerin själv utgår från naturen som inspiration och ämne. Källa: Förlagsbeskrivning

  Ni känner till min förkärlek för fåglar. Jag har valt ut två texter från boken som båda innehåller fågelscener. De är två av Lars Lerins egna texter.

*

(Ur Naturlära : limes norrlandicus. Stockholm : Bonnier, 2014.)

Konstnär: Lars Lerin

Plötsligt märker jag att allt är naket, avklätt. (Vissa tider går jag liksom i blindo.) Himlen har sjunkit ytterligare en tum och hänger som en akvarellkrypning över Munkforshöjden, helgrå.
Regndropp från kvistar, fattiga pip. Inte en rörelse på vattnet, knapp något liv alls.
Dagg i gräset, aning av förruttnelse i luften. Tistlarna har blommat ut, hallon och smultron för länge sedan bortmöglade.
Rödhaken har flyttat och talgoxen knackar på mitt fönster. I gryningen reste svanarna i en perfekt plog. Någon av dem tog beslutet att bryta upp.
Jag saknar sommaren i år. Det var väldigt lyckat att sällskapa med sländor och småfisk, en frihet att slippa klä sig så ordentligt.


**

  Nästa onsdag den 13:e januari inleds en programserie i Sveriges Television om sex avsnitt, i vilka Lars Lerin ska finna nya vänner. Han är en god observatör av moder natur. Vi får se hur det går när han träffar på en annan urkraft, Mikael Persbrandt.

Lars Lerin
Foto: Wikimedia Commons

(Ur Naturlära : limes norrlandicus. Stockholm : Bonnier, 2014.)

en fågel reser förbi och bort
med tunga vingslag

september står i grinden

under vinbärsbusken vänder
en snöskata på ett löv
och sniglarna lämnar
snoriga spår på trappan

kalla hus om kvällarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar