Veckans blomma: Fläder |
Fläder är en stor buske eller litet träd som kan bli ända upp till fem meter hög. Grenar och kvistar har rent vit märg. Bladen sitter motsatta, de är parbladiga med ett uddblad, liksom hos de övriga arterna i släktet flädrar (Sambucus). Fläder blommar i juni-juli, blommorna är vita med ljusgula ståndarknappar och sitter i vida, platta blomställningar. Frukterna är först röda men blir som mogna svarta och glänsande och bären mognar under augusti-september.
Fläder får inte förväxlas med druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S. ebulus) som båda är giftiga. Källa: Den virtuella floran
*
Den första texten om fläder är en väl genomtänkt dikt av den framstående poeten Marina Tsvetajeva (1892-1941). I antologier brukar det anges att hon bearbetade texten under mer än tre års tid.
Fläder, av Marina Tsvetajeva
(Från Med gröna ögon / Marina Tsvetajeva ; urval, översättning, efterord och kommentarer av Annika Bäckström. Örebro : Akvilon, 2010.)
Trädgården flödar över av fläder!
Flädern står grön, flädern står grön!
Grönare än ärgen på sån.
Grön, det betyder: början av sommaren!
Himlens blå till dagarnas slut!
Flädern är grönare än mina ögon!
Sedan - över en natt - till ett bål
tänt av upprorsmakare! - Fläderns
drillande utslag flimrar rött
för ögat som mässlingen på min kropp
ut till var por av dig, azur-
himmel som sprider fläderns
feber...
Klinga inte! Klinga inte!
Vilka färger som har lösts ut
i små bär, sötare än gift!
Röda fanors, sigillacks och helvetes
blandning, glans av korallhalsband,
smak som av levrat blod!
Arkebuserad, arkebuserad är flädern!
Hela trädgården flödar över
av de ungas, de renas blod,
blod från blommornas eldklasar -
det muntraste av alla blod:
blod från hjärtat - från ditt - från mitt...
Sedan - korn i ett strömmande fall,
sedan blir flädern svart,
med någonting plommonliknande, klibbigt.
Över grinden som jämrar fiollikt
intill huset som står öde -
en ensam buske av fläder.
*
Ni nybyggare i mitt land!
För fläderns bärs skull,
in barndoms purpurröda törst,
för trädets skull och för ordets:
fläder (ännu idag - om nätterna...)
giftet - som sugits med ögonen...
***
Fläder, på sydsvenska dialekter kallad hyll(e), har spelat en stor roll i sydsvensk och dansk folktradition och växte vid danska boplatser redan under stenåldern.
Inom folkmedicinen räknades den dels som sjukdomsalstrare och dels som läkemedel. Te av torkade fläderblommor ansågs svettdrivande och nyttigt vid förkylning; blommorna innehåller bland annat eteriska oljor.
Åtskilliga tabuföreställningar var knutna till fläder och motiverades i Danmark och Skåne med att "hyllemor", som bodde i flädern, kunde ta illa upp ... Källa: NE
*
H.C. Andersen (1805-1875) skrev en saga om denna "hyllemor" (eller Flädermor). Den handlar om pojken som drar på sig en förkylning och blir sängliggande. För kurering serveras han fläderte av sin mor och en granne i huset berättar sagan om Flädermor för gossen.
Utdrag ur Flädermor, av H.C. Andersen
(Älskade sagor / av H. C. Andersen ; översättning av Jakob Gunnarsson ; illustrationer av Ruth Koser-Michaëls. Stockholm : Rabén & Sjögren, 2005.)
...
- Berätta! Berätta!
- Ja, om någon saga ville komma av sig själv, men en sådan är förnäm av sig, den kommer bara när den har lust. Vänta! sade han plötsligt. Där har vi den! Pass på, nu är den i tekannan!
Och den lille pojken tittade på tekannan, locket höjde sig mer och mer, och fläderblommorna kom fram så vita och friska. De sköt stora långa grenar, till och med ur pipen bredde de ut sig åt alla håll och blev större och större.
Det var den vackraste fläderbuske, ett helt träd, som räckte ända fram till sängen och sköt förhängena åt sidan. Å, vad det blommade och doftade! Mitt i trädet satt en rar gammal gumma, klädd i en underlig klänning. Den var alldeles grön, precis som fläderträdets blad, och garnerad med stora, vita fläderblommor. Man kunde knappt se om det var tyg eller riktiga blad och blommor.
...
Fläderblomssaft är saft gjord på blommor från växten äkta fläder (Sambucus nigra), socker, citron och vatten. Även citronsyra brukar medverka i de flesta recept för att bidra till en syrligare smak. Som konserveringsmedel används ibland natriumbensoat. Lime eller björnbär används ibland i kombination med citron. Källa: Wikipedia
Slutorden är hämtade från refrängen till sången "Fläder" av Stefan Sundström (f. 1960). Den bygger på en text av Jerry Chesnut (Good year for the roses) som Stefan Sundström gjort en svensk tolkning av.
Fläder (refräng), av Stefan Sundström
(från Babyland. Label: Musiknätet, 1997.)
Har vart en bra sommar för fläder
Jag har gjort vin o saft i år
Men snart blir vinet till vinäger
Jag bryr mej märkligt nog inte ett spår
Det doftar inte längre fläder
Det är kallt och snöoväder
Det enda jag kan säja dej
Det har varit en bra sommar för fläder
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar