torsdag 7 augusti 2014

Final call, boarding at Schiphol

PSTC 2014, Heat 5, slutomdöme.
Jag delade inte ut någon fullpoängare under sista dagen heller men väl 10 poäng åt Samuel Wagan Watson, Lag Queensland, för dikten "itinerant blue". Jag utnämner även den dikten till "Best in the Heat". Den utgör en intressant exposé över samhällsfrågor av idag.

Flest språkpoäng under slutforceringen fick Timothy Steele, Lag Vermont, för den fint rimmade dikten "In the Memphis Airport". Han lyckades dessutom använda flera olika nyckelord, eller huvudord som jag föredrar att kalla dem. Det kan vara ord som är centrala för det dikten ska uttrycka, eller så kan det vara ord med multipla betydelser eller ord som öppnar för flera tolkningsmöjligheter.

concourse = kan betyda såväl centralhall som folkmassa eller tillströmning.

stream = ström, flöde (tänk på relationen till concourse som kan betyda tillströmning)

"banks of monitors" = idiom som anspelar på det betydligt vanligare uttrycket "bank of clouds"='molnbank'. Han skriver ju om en flygplats.

I slutraden "In first class, business class, and coach." leker författaren dessutom med historiens tidigare transportslag. Ordet coach har ju verkligen multipla betydelser, 'att resa med diligens', men kan också vara  'järnvägsvagn' eller 'turistbuss'.


*

Lag Queenslands 10-poängare räckte inte till för att hämta in Lag Amsterdams försprång. De fick nöja sig med andra plats. Vi gratulerar de fyra kvinnorna! i Lag Amsterdam till utmärkta 32 poäng.

Esther Jansma, (f. 1958)
Judith Herzberg, (f. 1934)
Anna Enquist [Christa Widlund-Broer], (f. 1945)
Eva Gerlach (f. 1948)


Schiphol Airport, Amsterdam
(Europas fjärde största)

Eftersom jag bara räknar "innehållspoäng" när jag utser bästa tvåan, så är det alltjämt Lag Zuid-Holland från heat 1 som ligger bäst till för extraplatsen i finalen.

Final Score Heat 5:
Team Content Language Day 4 Total Heat 5
Amsterdam 5 2 7 32
Queensland (Australia) 7 3 10 29
Vermont (USA) 3 4 7 24
Chicago 6 0 6 24
Toscana (Tuscany, Italy) 4 0 4 21
Älvsborg (Sweden) 2 2 4 15
Kansas (USA) 1 1 2 12

I sista kvalheatet som startar på söndag, deltar: Barbados, Montreal, Oberösterreich, New Zealand, Edinburgh, Utah, samt den nordiska kombinationen Öresund (bestående av två författare från Köpenhamn och två från Malmö).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar